Вътрешният министър посъветва БСП да сезира прокуратурата за оградата по границата

Елена Йончева: Има съмнения за тежка корупционна схема; Лиляна Павлова: Така се петни името на България

Вътрешният министър Валентин Радев призова БСП да сезира прокуратурата, след като има съмнения за корупционни практики около изграждането на оградата по границата с Турция.

След като в петък депутатът от БСП Елена Йончева за пореден път обяви, че има съмнения за "тежка корупционна схема", Радев ѝ отговори, че лично ще провери целия проект на място и припомни, че отговорността за строежа е на областните управители.

"Който твърди за корупционни схеми, има прокуратура за тази работа. Ако е права госпожа Йончева, да отнесе въпроса там", каза Валентин Радев.

Преди повече от месец президентът Румен Радев заяви публично, че "държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един", но служебният вътрешен министър Пламен Узунов съобщи в началото на май, че проверяващият екип не е могъл да установи какъв точно е типът на съоръжението в определени участъци на оградата. Премиерът Бойко Борисов от своя страна твърди, че всичко, за което е платено, е изградено.

БСП: Държавата е платила двойно за 21 км

Според Йончева обаче 21 километра от оградата по българо-турската граница в Хасковска област, от река Тунджа до река Марица, е едноредова, въпреки че е било платено за двуредова.

"Фирмата, която строи тази ограда, усвоява чрез препроектиране разликата в средствата", обясни Йончева.

Валентин Радев от своя страна допусна, че са възможни нарушения, но препрати въпроса към държавното обвинение.

"Знам, че от този участък - от Тунджа, останаха 9, 10, сега 13 ни казват, заради заобикалянето на "Натура". Може да има нещо такова, но за това са отговорни областните управители. Те възлагат, те приемат, спецификациите са техни и така нататък", каза Радев.

ГЕРБ: Йончева петни името на България

Още в петък сутринта министърът за европредседателството Лиляна Павлова отговори индиректно на твърденията на Елена Йончева.

"Г-жа Йончева е известна с това, че издава присъди, че бърка парламентарната със съдебната зала", каза Павлова.

Тя отхвърли твърденията на депутатката, че оградата на места е единична и че правителството на ГЕРБ е влязло в доклада на Държавния департамент на САЩ като корумпирано.

"Докато има българи, които петнят името на България – било пред ЕК, било на други места, България ще бъде разглеждана като най-бедната и най-корумпирана дължава. Моят призив е да поставим България над всичко", каза Павлова.

"Да говорим за България това, което искаме да чуваме за България: че България има културно-историческо наследство, че България е една стабилна държава!", каза Павлова.

Одисеята с оградата

Проектът за строителството на оградата бе изготвен от МВР, а за изпълнението отговарят областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол. Цената му вече надхвърля 170 млн. лева и се очаква да достигне 200 млн. лева. Въпреки периодичните твърдения на БСП за нередности около строителството на обекта, прокуратурата досега не се е самосезирала.

Единствената възможност парламентът да провери строителството на оградата е да формира анкетна комисия. Подобно искане имаше от опозицията още в миналия парламент, а БСП обяви като предизборен приоритет разследването на охраната на границата.

По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо. И досега обаче оградата не е готова, въпреки че крайният срок многократно беше удължаван.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?