Вътрешният министър предлага нощният полицейски труд да струва лев на час

При протеста си през юли полицаите поискаха лев на час за нощна смяна, архивна сн. БГНЕС

По един лев на час за нощен труд да получават полицаите от 1 февруари, предлага министърът на вътрешните работи Младен Маринов в проект за заповед, публикувана за обществено обсъждане.

Това е четирикратно увеличаване на сега получаваните суми от 25 стотинки за час нощен труд на полицаите, които отдавна настояват за вдигане на плащането. През юли 2019 г. по време на протест те поканиха министрите да изкарат една нощна смяна с тях и поискаха да получават по 1 лв. за труда си през нощта.

Сега отправеното предложение на практика удовлетворява тяхното желание.

В публикуваната за обществено обсъждане заповед на министър Маринов не е заложена промяна за допълнителното възнаграждение за времето на разположение, посочва сайтът Дневник.бг. То остава както досега - 10 ст. на час. Същите остават и надбавките за служителите на МВР с научни степени. И през 2020 г. тези със степен "доктор" ще вземат по 60 лв. допълнително, а докторите на науките по 90 лв.

"Публикуваният проект на заповед е изготвен на база досега действащите размери на допълнителните възнаграждения, изплащани на служителите на МВР, с изключение на размера на допълнителното възнаграждение за нощен труд. Предвид това издаването на проекта на заповед няма да доведе до отнемане на привилегии или ощетяване на служителите, на които се изплащат допълнителни възнаграждения", пише в мотивите министър Маринов.

Той посочва също, че тези размери на допълнителните възнаграждения са съобразени с фактическия брой на служителите на МВР, на които се изплащат допълнителните възнаграждения и с утвърдените средства в бюджета на МВР за 2020 г. за разходи по показател "Персонал".

Общественото обсъждане на заповедта ще продължи до 3 февруари 2020 г.

Споделяне

Още от България