Вътрешният министър: С настоящия ресурс на МВР не може да има полицай във всяко село

Проверката във ведомството е открила забавени обществени поръчки

Вътрешният министър: С настоящия ресурс на МВР не може да има полицай във всяко село

Секторът за сигурност е в тежко състояние, тъй като през последните 25 години отпусканите средства не са достатъчни. В МВР няма необходимия ресурс, няма необходимата техническа обезпеченост, а 90% от парите отиват за заплати. В същото време щатът е със 15 до18% липси, т.е. на министерството са нужни поне още 5000 души. Това коментира в четвъртък пред бТВ служебният вътрешен министър Пламен Узунов. 

По думите му с настоящият ресурс на ведомството предизборните обещания за "полицай във всяко село“ са невъзможни.  Узунов обаче призна, че полицейското присъствие в отдалечените населени места трябва да е по-осезаемо.

Служебният министър каза още, че при проверката в МВР, разпоредена от служебния премиер Огнян Герджиков, няма открити драстични нарушения. "Има проблеми, свързани основно със забавяне на обществени поръчки“, допълни той. 

Узунов поясни, че забавените процедури са 31, като девет вече са пуснати.

Става дума за поръчки за усвояването на отпуснатите на България от Европейската комисия 160 млн. евро за справяне с миграционния натиск. "Сроковете са много съкратени. До 30 септември трябва да се усвоят средствата, иначе ще трябва да ги връщаме", допълни Узунов.

В отговор на въпрос служебният министър на вътрешните работи, обяви че би могъл да работи с главния секретар на МВР. Той все пак уточни, че има забележки към работата на цялото професионално ръководство на министерството.

В отговор на въпрос Пламен Узунов уточни, че това, че е поел управлението на полицията в Пловдив по времето на Пламен Орешарски, не го обвързва политически.

Той уточни също, че обмисля да направи публично достояние проверката на инспектората в полицията в Пловдив след неговото напускане.

Узунов, който подаде оставка след като беше обявено, че са открити нарушения от служители на дирекцията в Пловдив, свързани с прикриване на извършител на пътно-транспортно произшествие, обяви, че проверката на Инспектората на МВР впоследствие не е открила нарушения от страна на дирекцията

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?