Вътрешният министър се дооплете с турския доклад за "Булгартабак"

Той вече призна, че името на холдинга се споменава, но само като "източник" на контрабанда

Вътрешният министър се дооплете с турския доклад за "Булгартабак"

Безпомощният опит на вътрешния министър да неглижира констатациите на турските власти за свързана с "Булгартабак" контрабанда роди откровения като това, че макар докладът да е публично достъпен в интернет (включително на английски), МВР чака да го получи по официален път, а след това да го преведе. Преди ден министър Валентин Радев твърдеше, че макар да не е запознат с документа, му било известно, че там никъде не се споменава "Булгартабак"  – твърдение, което е очевидна неистина и при това лесно доказуема.

В петък сутринта пред Нова телевизия министърът вече изостави това си твърдение, но пък изложи защитната версия на българските власти – българският тютюнев холдинг бил споменат не като организатор, а само като източник на контрабанда. От което стана ясно, че все пак в МВР са чели доклада и са анализирали внимателно формулировката.

Седмици след публикуването на последния годишен доклад на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM), свързващ за пръв път директно българския тютюнев холдинг с контрабанда на цигари в южната ни съседка, и МВР, и главният прокурор продължават да поддържат "доблестната" позиция, че не са го получили и не са го чели (и съответно не предприемат нищо).

"Доколкото знам от информация преди това, там никъде не се споменава "Булгартабак", вие 'що говорите за "Булгартабак", не знам. Но като дойде докладът, ще го видим", коментира министър Валентин Радев в четвъртък в отговор на въпрос на репортер от Mediapool.

Още по-категоричен беше главният секретар на МВР Младен Маринов: "Докладът, който знам, е годишен доклад на турските служби, който е депозиран в Интерпол, но в този доклад не се споменава името на "Булгартабак". Това е документ, който дава проценти, тенденции и т.н., но в този доклад не се споменава "Булгартабак".

"Доколкото знам, той (докладът) е изпратен в прокуратурата, ще чуете и тяхното мнение, тогава ще чуете и нашето. Засега не мога да ви кажа повече от това", уточни министър Радев в четвъртък.

На 16 ноември главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред репортери, че докладът не е пристигнал в прокуратурата. Цацаров дори изрази съмнение дали такъв документ съществува: "Чакайте малко, за да се самосезирам по доклад на тяхната служба за контрабанда, не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да се съществува и да стигне по възможните официални канали".

Ето как звучеше версията на министър Валентин Радев в петък пред Нова тв: "Да, докладът още не е при мене, но сме го поискали - има си дирекция... Аз чувам от телевизора - да, то го имало в интернет. Аз не искам от интернет - ние сме го поискали от Интерпол и от турската страна. Когато дойде докладът и прочета текста и наистина има думата "Булгартабак"... Но казват, че "той е източник" на такива цигари. Той може да е източник, но да минава през две други държави, където сме ги дали официално, и да влиза в Турция. Никой не е казал откъде. Когато изясня това, тогава ще кажа: "Да, ние сме виновни."

Когато официално получим доклада и го преведем, ще узнаете, увери Валентин Радев.

На въпрос кога горе-долу очаква да се случи това, той повтори, че са го поискали от две места: "Вероятно ще дойде, ще го преведеме, ще го знаеме и вие ще го знаете".

В доклади на турските власти отпреди две години се говореше за контрабанда на марки цигари на "Булгартабак", с които се финансира ПКК – организация, обявена за терористична в Турция. В последния доклад на KOM (за 2016 г.) за пръв път се говори директно за "Булгартабак".

На 1 февруари на 2016 г. стана известно, че Турция е наложила забрана за влизане в страната на депутата бизнесмен от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Близки до турското правителство медии, които тиражираха новината, която нито бе опровергана, нито потвърдена официално, посочиха, че "проруският олигарх Пеевски" може да се окаже в основата на контрабандата на български цигари в Турция".

На 16 февруари 2016 г. Делян Пеевски съобщи, че излиза от акционерната си собственост в "Булгартабак холдинг" и ще продаде дела си. Месец по-късно "Булгартабак" обяви, че спира да работи за един от основните си пазари – Близкия Изток. През април 2017 г. Делян Пеевски продаде цигарения си бизнес в България срещу 105 млн. евро на концерна British American Tobacco (BAT).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?