Вътрешният министър се притеснява от радикализация на протестите

Йовчев за ”убийството” на Борисов: Не може да се говорят такива неща без никакви факти

Вътрешният министър се притеснява от радикализация на протестите

Агресията у политиците може да се пренесе на улицата, коментира в петък пред ”Нова телевизия” вътрешният министър Цветлин Йовчев. ”Вижте какви плакати започват да се вдигат, аз като експерт съм притеснен. Има малки сигнали, които ако пренебрегнем, ще доведат до проблеми”, обясни той без да посочва кои точно плакати има предвид.

В същото време Йовчев заяви, че полицията вече работи по отстраняване на платените провокатори, които се опитват да се смесят сред протестиращите. ”Полицията успява да изолира сериозни групи, които имаме основание да мислим, че са стимулирани по някакъв начин, вероятно финансов”, обясни министърът. Преди ден БНТ излъчи свое разследване, което ясно показва, че ”Атака” плаща на здрави момчета, за да изпълняват определени роли по време на протестите.

Според вътрешния министър през последните дни се наблюдават тенденции на радикализация на протеста. ”Ще направим всичко възможно, че да не ескалира напрежението”, обеща Йовчев.

В отговор на твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисове, че се подготвя арест и след това политическото му убийство, ръководителят на МВР каза, че в България такова нещо не може да се случи.

”Когато има такива сигнали, те трябва да се предоставят по съответния начин. Не могат да се хвърлят такива бомбастични твърдения в тази ситуация без никакви факти и подробности. Подобни твърдения са част от политическата агресия (която може да доведе и до агресия сред протестиращите)”, каза министърът.

Според него в казаното от Борисов няма никакви проверими факти, защото към момента бившият премиер дори не е обект на разследване. ”За да се говори за арест, трябва да има извършени тежки престъпления и разследване в напреднала фаза”, припомни той.

По повод назначението на Пеевски за шеф на ДАНС Йовчев посочи, че тази кандидатура не е била обсъждана с него и той самият е бил изненадан, но не очаквал толкова силна обществена реакция.

Споделяне

Още по темата

Още от България