Вътрешният министър се захваща лично със случая "Игнатиево"

Джебчиите в града не били много, а държавата не закъсняла с реакцията си

Вътрешният министър се захваща лично със случая "Игнатиево"

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова се захваща лично с джебчиите от Игнатиево. В четвъртък тя се запозна на място във Варна с действията или бездействията на полицаите, които евентуално са ги покровителствували.

Въпреки че безобразията са се случвали в продължение на години с мълчаливата подкрепа на органите на реда, държавата се задейства едва след излъчено разследване по Нова телевизия. Със скрита камера журналистката Вероника Димитрова показа как от години туристите в моловете на Варна са "работени" от джебчийки със съучастието на представители на охраната и полицията. Много от ромите получават и социални помощи, докато в същото време заедно със семействата си живеят в палати за милиони и карат скъпи коли.

След излъчването на журналистическото разследване за случващото се във Варна, в "богаташкия град" Игнатиево се проведе масирана полицейска и данъчна акция. По случая бяха задържани няколко джебчийки. Окръжната прокуратура във Варна започна проверка за полицейски чадър над тях.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е провела работна среща с директора на областната дирекция на МВР във Варна Даниел Пашов, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство. Били анализирани резултатите от проведената вчера специализирана операция в град Игнатиево и са определени конкретни и дългосрочни оперативни мерки. Създадена е нова организация за контрол на работата на охранителните фирми и се въвеждат нови формати на взаимодействие с полицията.

Това e част от планa за действие, който министър Бъчварова е обсъдила с ръководството на областната дирекция, допълват от МВР. Това ще подобри цялостната система за контрол по охраната и безопасността на търговските обекти и уязвимите места с установени зачестили кражби, пише в съобщението на министерството.

"От месец имаме нов ръководен екип на ОДМВР Варна, именно защото знаем за съществуващи проблеми и очакваме резултати в най-скоро време", е казала министър Бъчварова, съобщават още от вътрешното ведомство. От пресцентъра уточняват, че във връзка с вече планираните допълнителни мерки за летния туристически сезон, ще бъде увеличен и броят на служителите на МВР, които ще работят изцяло по проблема с джебчийството.

По заповед на министъра на вътрешните работи е разпоредена и проверка по определени линии на дейността на дирекцията във Варна.

В работната среща са участвали още зам.директорът на МВР-Варна Николай Спасов, началникът на отдел "Охранителна полиция" Никола Панчев и главният секретар на МВР Георги Костов.

Джебчиите не били много, държавата реагирала

"Процентът на джебчиите в Игнатиево е много малък. На фона на 300-400 роми, които живеят тук, това са 3-4%", заяви кметът на Игнатиево Димитър Димитров пред Нова телевизия.

"Държавата не е закъсняла. Предприети са съвсем навременни и адекватни мерки", коментира от своя страна и областният управител Стоян Пасев. По думите му са изпратени и писма до Комисията за защита на детето и социалните служби, тъй като в част от тези групи има деца.

Интервюто бе проведено в центъра на Игнатиево, а не в района с богатите къщи, тъй като там не било "безопасно за журналисти". Всяко тяхно появяване е придружавано от полиция.

"Още през 80-те години беше световноизвестен факт, че майките на голяма част от децата, които бяха предимно от ромски произход, пътуват по график с нощния влак от Варна до София, и след три или четири такива курса се прибираха с по една тогавашна вноска за апартамент или кола, което си беше по 5-6 заплати. Джебчийството е бизнес в Игнатиево още от 1982 г.", разказа Спас Спасов, журналист от сайта "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?