Вътрешният министър ще съди неудобен немски журналист

Вътрешният министър ще съди неудобен немски журналист

След като обясни пред парламента, че за две години и половина е създал условия на нетърпимост към корупцията, вътрешният министър възнамерява да се справи с "клеветата и лъжите". Първоначално той заяви, че ще заведе съдебни дела за клевета срещу две лица - Михаил Михайлов от Плевен и немския разследващ журналист Юрген Рот.

След изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че вътрешният министър стои зад катастрофата на автомагистрала "Тракия" (заради която Сидеров е подсъдим) и че осигурява финансирането на БСП от сивия сектор, Румен Петков взе отново думата и обяви, че ще заведе още едно дело за клевета.

Михаил Михайлов е съдебен заседател в Плевенския съд от 1995 г. Офицер от резерва, бил е свидетел на източването на пари по аферата "Акрам", в която се твърди, че е замесен и Румен Петков.

Юрген Рот е автор на книгата "Кланът Германия", в която твърди, че София имитира борба с престъпността, а МВР начело с министър Петков покровителства съмнителни групировки.

"Разбира се, че не съм оклеветил г-н Петков", каза Рот пред Дойче веле в отговор на новината, че Румен Петков ще го съди.

Журналистът посочва още: "Цитирал съм просто едно подозрение, изразено от бивши полицейски началници в България. Аз изрично съм се дистанцирал от това подозрение, ясно съм писал, че не мога да го докажа. Такива обвинения обикновено се изясняват от правораздавателните органи. Точно това трябва и да стане. Когато един бивш високопоставен полицейски служител, който дори е отговарял за борбата срещу организираната престъпност, твърди такива неща – работата е сериозна, защото това е много достоверен източник. Ще бъде истинска трагедия за свободата на печата, ако журналистите нямат право да огласят такива подозрения. Аз, естествено, разбирам реакцията на г-н Петков и искам да му кажа, че не бих го обвинил за връзки с престъпници. Факт е обаче – показват го и докладите на ЕС – че под неговата опека корупцията и организираната престъпност в България не са намалели.”

"Аз съм политически журналист и се интересувам най-вече от това как функционират демократичните структури и какви ограничения им се налагат", казва още Юрген Рот.

"Наистина, смятам, че г-н Петков е неподходящ за поста на вътрешен министър. Но на това мнение са и много други хора. Така или иначе, не бих допуснал никой да ме инструментализира – нито едната, нито другата страна. Ако получа информацията, че г-н Петков всеотдайно и безрезервно се е хвърлил на борба срещу мафията, моята публицистична реакция ще бъде съвсем друга. Но такива новини, за съжаление, не достигат до мен. А последните събития в България доказват, че позицията ми едва ли е толкова неправилна”, заявява немският журналист пред радио Дойче веле.

В изказването си по време на дебата по внесения от опозицията вот на недоверие към кабинета за срастването на изпълнителната власт с престъпността, министър Петков отчете, че в обществото "има чуваемост за лъжата и клеветата". Той обаче уточни, че живеем в "катарзисни дни" и чрез завеждането на двете съдебни дела той ще даде своя принос за създаване на нетърпимост към "помията и лъжата".

Той отново изтъкна, че повече от три месеца МВР е подложено на огромен натиск, включително и от свои бивши служители. По думите му въпреки това са постигнати много силни реализации, в това число за по-малко от 24 часа е разкрито брутално убийство, свързано с отвличане. Министърът каза, че това е показател за защитна сила и функционалност на системата.

В същото време ЕС, САЩ и западните медии не спират да алармират, че през последните години в България са станали над 150 поръчкови убийства, чиито извършители и поръчители не са изправени на съд, че в затвора не е влязла нито една "голяма риба", нито един висш представител на властта, въпреки ширещата се корупция.

Румен Петков повтори основната си защитна теза, че през годините не е работено по престъпните групи и че при правителството на ОДС, управлявало преди 7 години, МВР провеждало "брутални действия" срещу стратегически партньори, на които би завидяла дори Държавна сигурност. Той обеща цялата тази информация да стане достояние на вътрешната парламентарна комисия и на обществеността.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?