След краха на знаковото корупционно дело на първа инстанция

Вътрешният министър смутен от оправдаването на Цонев, Сантиров и Попов

Стоян Цветанов, Сн: БГНЕС

Ден след като Софийският градски съд (СГС) напълно оправда бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров по делото им за даване на подкуп на следователя Петьо Петров, приемайки, че множеството СРС-та по случая са използвани в нарушение на закона, вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че е смутен от това решение.

"Разбира се, че ни смущава, но все пак съдът е този, който взима фактите и обстоятелствата, и взима своето решение... Има още две инстанции. Прокуратурата заяви, че ще обжалва. Нека да излязат мотивите, прокуратурата да входира своя протест и да чакаме", добави МВР шефът.

Без да коментира обстоятелството, че върху плика с 20 000 евро, за които прокуратурата твърди, че представляват подкуп от Цонев, предаден чрез Попов на следователя Петров, изобщо няма отпечатъци от финансиста, министърът насочи вниманието на обществото към факта, че тези пари съществуват и все някой трябва да ги е дал.

"Не бих изпаднал в полемика по тази тема, защото вчерашното поведение на адвокати, на подсъдимите, не смятам, че е най-правилното като говорене в публичното пространство. Все пак да се съобразим и с факта, че имаше момент, в който са се предавали едни пари по едно определено дело и има използване на специални разузнавателни средства, които са документирали съдържанието на деянията, които са извършени, и действията, които бяха предприети от службите и от прокуратурата. Все пак – правова държава, съобразяваме се с решението на съда, но това са фактите, трябва да имаме предвид и тях", заяви Цветанов.

Според защитата на тримата подсъдими съществува основателно съмнение, че въпросният подкуп е изфабрикуван от разследващите, тъй като самият Попов твърди, че без да комуникира с Цонев, сложил неденоминирани левове в пакета, за да покаже на Петров, че няма да участва в корупционната афера. След това в продължение на час и половина следователят отива до ДАНС с парите, след което до следствието, където те са протоколирани.

"Разбира се, че ще протестираме, тъй като независимо от всичко остава големият въпрос - ако тези лица са невиновни, както казва съдът, чии са тогава тези 20 хиляди евро? Нали все
пак трябва да намерим отговора на този въпрос. Ако беше убийство, ако имаше труп, щяхме да търсим извършителя, но в случая имаме едни 20 хиляди евро. На кого са тези пари, ако не
са на тези лица, които да са си ги давали като подкуп", коментира във вторник и градският прокурор Николай Кокинов пред Нова телевизия, като също избегна темата за липса на отпечатъци от Попов върху плика.

"Всички изисквания на закона са били спазени. Нито едно действие на прокуратурата и на разследващите органи не е извършено извън рамките на дадените от съда правомощия да бъдат използвани специални разузнавателни средства. За съжаление трудно можем да коментираме защо беше постановена тази присъда, без да са налице мотивите на съда, но пак искам да кажа, че лично аз съм изключително озадачен, защото знам какви материали, какви доказателства се съдържат по делото. Тези доказателства станаха достояние на цялата общественост, тъй като съдът при разглеждането на делото при съдебното следствие даде достъп включително до специалните разузнавателни средства", заяви и наблюдаващият прокурор по делото – заместникът на Кокинов Божидар Джамбазов.

Той също не коментира подробно, както и по време на процеса, съмненията на защитата за манипулации, като декларативно обяви всички твърдения на адвокатите за нарушения за опит за неверни внушения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?