Вътрешният министър убеден, че Алексей Петров говори безсмислици

Вътрешният министър убеден, че Алексей Петров говори безсмислици

Вътрешният министър Цветан Цветанов отхвърли думите на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, който твърди, че служители на спецслужбата покровителстват съмнителни машинации в енергетиката.

"Казаното от Алексей Петров е просто толкова безсмислено и толкова безпочвено, че просто не си заслужава труда да ми задавате въпроси и аз да отговарям", заяви в петък вицепремиерът с очевидно нежелание да говори по темата.

Ден по-рано "лоялният гражданин" до неотдавна и обвиняем номер едно в България поиска Софийският градски съд да прекрати петмесечния му престой в ареста. След като магистратите отказаха да изпълнят желанието му, посоченият за лидер на "Октопода", заяви че двама действащи служители на ДАНС са замесени в престъпни схеми.

По думите на Петров агентът Веселин Марков е изнасял класифицирана информация, свързана с икономическата сигурност и т.нар. критична инфраструктура (каквато е енергийната – бел. ред.) Петров заяви, и че служителят на ДАНС - Владимир Писанчев, му е направил най-детайлно проучване за достъпа до строго секретни данни, а сега се опитва да му фабрикува досие.

Марков и Писанчев са дългогодишни служители на контраразузнаването, но принадлежат към кръга, който в момента ръководи агенцията. Двамата напуснаха ДАНС покрай скандала "Галерия" и уволнението на Иван Драшков от зам.-председателския пост в ДАНС. След като правителството на ГЕРБ дойде на власт, Драшков бе възстановен от съда на работа, а Марков и Писанчев се върнаха да работят за националната сигурност.

"Съвсем нормално е подобни лица, които отиват, за да им се гледат мерки за задържане под стража, на които съвсем скоро ще им бъдат подготвени обвинителни актове, да говорят и да лансират подобни неща", отговори на твърденията на Петров вътрешният министър.

Цветанов каза още, че всичко, което трябва да направи полицията по случая с убития от роми в столичния квартал "Овча купел" преди дни 24-годишен младеж, се прави.

"Иззети са веществени доказателства за евентуалното настъпване на смъртта на момчето от мястото на престъплението", даде обяснения пред репортери министърът.

Боби Райнов бе убит при сбиване на 4 юли. Близките му твърдят, че линейката се е забавила почти 40 минути, а на мястото, докато младежът е бил смазван от бой, е имало трима полицаи.

Преди ден близки приятели на Райнов направиха мирен протест с настояване за пълно изясняване на случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?