Вътрешният министър услужливо се "изгуби в превода" за ТИМ

Вътрешният министър услужливо се "изгуби в превода" за ТИМ
Вътрешният министър Цветан Цветанов се оказа "изгубен в превода" какво точно е ТИМ като заяви, че до този момент няма подаден сигнал срещу групировката. "Ако такъв постъпи ще го проверим", декларира министърът. Проверка на Mediapool показа, че министърът или не е уведомен, или не знае какво точно се има предвид под "ТИМ".

На 11 септември във Второ РПУ - Варна е регистриран сигнал с входящ номер Ж 5625 за отправяни заплахи срещу участници в протестите срещу сделката между държавата и "Холдинг Варна" (част от ТИМ) по закупуването на 118 дка в Морската градина.

Подателят на сигнала е арх. Калина Митева, която е сред основните организатори на протестите в града срещу застрояването на градината и незаконната, според гражданското сдружение сделка по изкупуването на терена. Пред Mediapool тя разказа, че в регистрирания сигнал наистина не се споменава дословно икономическия субект "Холдинг Варна", но става пределно ясна причината за отправяните заплахи.

"Работата на МВР е да разследва. Много лесно може да се установи кой има интерес от сделката и няма интерес от протестите. Това е "Холдинг-Варна". Кой би ни заплашвал в противен случай? Самата държава ли?", заяви пред Mediapool Митева.

Тя разказа за множеството премеждия с възможно най-високопоставените лица от ТИМ, някои от тях огтразени в местната преса, но приети с насмешка от полицията.

С тактиката на "тоягата и моркова", контактите ѝ с ТИМ започват още в края на юли, малко след старта на подписката срещу "Алея Първа". Първо бившият кмет на Варна и бивш депутат от СДС Христо Кирчев праща имейл на Митева, че Иво Каменов, един от тримата основатели на ТИМ (предполагаемото "И"-то в абревиатурата, която означавала просто тим, отбор -бел.ред.) я кани на среща. Тя отказва провеждането на тайни срещи, а Кирчев ѝ пише, че същият човек смята да я съди, защото накърнява правата на "Холдинг Варна".

Бившият кмет се оправдава публично, че се е опитал да направи добро и на двете страни като ги свърже.

Пет дни по-късно тя получава от Марин Митев, друг от основателите на групата ("М" в ТИМ) букет с цветя и картичка "пожелания за бъдещо сътрудничество". След като Митева огласява това, "Холдинг Варна" излиза в официално съобщение в медиите, че това е бил "кавалерски жест".

Действията срещу гражданите ескалират на 1 септември малко преди да дадат пресконференция за бъдещите си планове за протести. При Митева идва нейният девер Светослав Павлов, който много уплашен ѝ казва, че е заплашван заради нейните действия.

Павлов получава през свои познати посланието, че може да му се случи пътен инцидент. Той не иска да говори с полицията, но Калина Митева се заема с нелеката задача да подаде сигнал до МВР. Първият опит да регистрира оплакване е на 5 септември, но топката се прехвърля до 11-ти, когато най-накрая получава входящ номер, което означава, че сигналът е приет.

"Първоначално не искаха да регистрират каквото и да е. След като им разказах за букета с цветя, ми казаха, че нямам доказателства. Някой можело да иска да ми гледа сеира", разказа тя пред Mediapool. Месец по-рано от "Холдинг Варна" официално си признават за "кавалерския жест".

Освен нея, заплахи са получили още ангажираният с подписката варненец Николай Цветков. Той получава СМС-и, че "е следен, знаят го с какво се занимава" и как е продавал наркотици. Активистът на организацията Обединено гражданско сдружение Кънчо Бонев е уволнен от работата си в "Армеец" (част от ТИМ) с мотив, че "го знаят с какво се занимава".

В този контекст отговорът на вътрешния министър Цветан Цветанов много наподобява реакцията на община Варна при подобен казус. В отговор на официален въпрос към кмета на Варна Кирил Йорданов (БСП) каква е връзката на "групировката ТИМ" с общинската администрация, местна неправителствена организация получава следният отговор: "понятието групировка е много общо и моля да го уточните".

Факт е, че ТИМ не са регистрирани като холдинг и не съществуват в правния мир като юридическо лице с такова наименование. По тази логика вътрешният министър Цветан Цветанов никога няма да получи сигнал срещу тях.

Освен сигналът до местната полиция, варненските неправителствени организации вече изпратиха официални писма до главния прокурор и Бойко Борисов с искане да се прекрати скандалната сделка за Морската градина. Правителството още не се е задействало по този въпрос, а премиерът предпочита да се хвали, че е спестил 17 милиона от строежа на спортна зала в София.

През юни с подписа на областния управител Христо Контров (ДПС) на цена от 11 млн. лева и в противоречие със Закона за черноморското крайбрежие "Холдинг Варна" се сдоби с 118 декара на метри от морето в един от най-старите градски паркове в България

Преди два дни писмо с призив да се разследва ТИМ изпрати до премиера и немският разследващ журналист Юрген Рот.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?