Вътрешното министерство също скланя на съкращения

Вътрешното министерство също скланя на съкращения

Министерството на вътрешните работи (МВР) вероятно също ще извърши съкращения на числения си състав, за които вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов е представил разчети на заседанието на правителството в сряда. Това съобщи след края на заседанието другият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, който е основен двигател на административната реформа и на мерките за оптимизиране на числеността на заетите в публичния сектор. Дянков представи програма за оптимизирането, като подчерта, че в нея МВР фигурира само с броя на служителите си, които са малко над 61 хиляди.

От думите на Дянков стана ясно, че в министерството на Цветанов няма нито един съкратен служител от началото на мандата на ГЕРБ, въпреки че в почти всички останали централни ведомства бяха направени близо 11-процентни съкращения, а обещанието на министъра на отбраната Аню Ангелов е до края на май служителите в МО (извън редовната армия) да бъдат съкратени с една трета (32%).

Дянков отказа да съобщи подробности за разчетите на Цветанов. От пресслужбата на Министерския съвет обясниха, че тези разчети са били представени на оперативното заседание на правителството след края на редовното, а от него стенограмата не се публикува, за разлика от редовното заседание.

Досега Цветанов успяваше да запази ведомството си от прилагане на мерките, които правителството прие за свиване на разходите. Така миналата седмица с личната намеса на премиера Бойко Борисов МВР бе изключено от плана за допълнително свиване на разходите.

440 хиляди са служителите на бюджетна издръжка

Според доклада на Дянков за осем месец правителството е съкратило държавните чиновници с 10.6% и в момента те са 440 хиляди. 87 370 от тях работят в централната администрация – министерства, агенции, областни управи и т.н. 61 170 са служителите на МВР, 291 460 души са заетите в съдебна власт, НОИ, армията, БАН, образованието и здравеопазването.

Средната заплата в държавната администрация е 863 лв. с ръст от 63% в мандата на предишното правителство, при средна за страната 600 лв.

Дянков предлага нова методика за заплащане на труда на чиновниците от 1 януари 2011 г., с уговорката в МВР и МО тя да се приложи на по-късен етап. Възнагражденията на служителите ще се формират от 75% постоянна част и 25% променлива част, която ще бъде обвързана с резултатите от работата.

Предложенията за реформа предвиждат премахване на допълнителното материално възнаграждение (ДМС) и въвеждане на добавка за служители със специално образование и квалификация, което се прилагаше преди години.

Предвижда се и въвеждане на нов тип определяне на основната заплата, което Дянков нарече "матрична скала". Тя ще замени сегашните минимална, средна и максимална заплата.

Закривания на ведомства

Оптимизацията на държавния апарат предвижда закриване на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Националния център за информация и документация, на Изпълнителната агенция “Борба с градушките”, Изпълнителната агенция по хидромелиорации, Националната служба за съвети в земеделието, Центъра за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части – Русе, Центъра за изпитване на земеделска, горска техника и резервни части – Пловдив. Икономията от закриването на тези структури се изчислява на 24 млн. лева годишно.

Обмисля се обединяване на Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) и Регионалните центрове по здравеопазване (РЦЗ), сливане на Националния център по здравна информация с Националния център по опазване на общественото здраве, преструктуриране на петте Българо-германските центрове за професионално обучение в търговски дружества, реорганизация на Регионалните инспекторати по образование, преминаване на финансирането на по-голяма част от професионалните училища към общините и т.н.

Споделяне

Още от Бизнес