ВАЦ отново предупреди, че подготвя оттегляне от Балканите

ВАЦ отново предупреди, че подготвя оттегляне от Балканите

Германската медийна групировка Вестдойче алгемайне цайтунг - ВАЦ (WAZ), предупреди, че е готова да напусне Югоизточна Европа, ако намери "подходящи условия" да продаде бизнеса си си в региона. Това пояснява президентът на групировката Бодо Хомбах пред германския икономически всекидневник “Ханделсблат“.

Намеренията на ВАЦ да продаде някои или всички медии, които притежава на Балканите, не са нови, макар че от седалището на групата в Есен досега са опровергавали слуховете за трансформации на задграничния бизнес.

За нас Югоизточна Европа не е пазар с бъдеще, обяснява пред всекидневника Хомбах. Ние не желаем да се укрепим там.

Групировката обаче е готова да продава само ако има подходящи условия. "Можем, но не сме принудени да продаваме. Това означава, че сме свободни да го направим само ако това е рентабилно", обяснява Хомбах.

"Ханделсблат" пояснява, че ВАЦ смята да преотстъпи участията си в Сърбия и Румъния преди края на годината. Групата е от петнадесет години със силни позиции на Балканите и има вестници още в Хърватска, България и Македония.

В средата на юни на фона на търговски спорове със сръбски бизнесмен пресгрупата обяви, че възнамерява да напусне Сърбия, където притежава 50% от влиятелния сръбски всекидневник “Политика“.

На този фон в България, където ВАЦ притежава двата най-тиражни всекидневника "Труд" и "24 часа" и редица седмичници и списания, продължават спекулациите за продажбата на двата всекидневника. Преди месеци за техен купувач се сочеше медийната групировка, ръководена от Ирена Кръстева. Един от последните слухове сочеше за купувач медийния и телевизионен собственик Красимир Гергов, нещо, което той отхвърли пред Mediapool. Периодично се появяват и версии за закриване на единия вестник, за сливането на двете издания или за друго тяхно трансформиране.

Споделяне

Още по темата

Още от