ВАЦ смята да контролира съдържанието на изданията си у нас

ВАЦ смята да контролира съдържанието на изданията си у нас
В бъдеще медийният концерн ВАЦ (WAZ) ще контролира по-добре източноевропейските си вестници. Заради негативния опит, досегашната политика на издателството да се грижи само за издателските задачи, а съдържанието да оставя само на главните редактори, вече не може да се запази, каза управителят на ВАЦ Бодо Хомбах пред германската агенция EДП. Повече няма да се подписват договори, които принципно изключват редакционна намеса, добави Хомбах.

ЕПД акцентира върху факта, че промяната в подхода на ВАЦ е продиктувана от безпрецедентната медийна кампания в българските вестници “Труд” и “24 часа” срещу историка Мартина Балева по повод проекта ѝ, посветен на картина за Баташкото клане.

В интервю за вестник “Кьолнер Щатанцайгер” Бодо Хомбах се извинява на Балева за обидите по неин адрес, отправени от страниците на “24 часа” и “Труд”.

Пред агенция ЕДП управителят на ВАЦ казва, че трябва да се гарантира спазването на стандарти за качествена журналистика и истинността на публикациите.

Наскоро ВАЦ обяви, че е помолил за консултантска помощ генералният секретар на Международната федерация на журналистите (IFJ) Ейдън Уайт. ВАЦ ще вземе конкретни мерки в обучение и преквалификация на журналисти, каза Хомбах. Сътрудничеството с IFJ ще служи и за разработване на съдържанията и концепциите на това обучение и при възможност и за организиране на съответните курсове.

Друга задача на IFJ ще бъде да наблюдава медиите на ВАЦ и да съобщава за грешни ходове. При такива случаи ние ще действаме, както вече сме го правили и в миналото, каза Хомбах.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?