Вацлав Клаус: Еврото е истинската причина за гръцката криза

Въвеждането на общата европейска валута е истинската причина за кризата, в която се озова днешна Гърция, пише чешкият президент Вацлав Клаус във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг”, цитиран от Kafene.net.

Според Клаус, който е икономист, загубите от въвеждането на еврото са огромни. "Хората правят много ирационални неща и плащат за тях. Това е наш свободен избор. Общата валута в голяма част от Европа бе такова погрешно решение, което  доведе до много високи разходи”, пише известният с евроскептицизма си президент.

Всеки валутен съюз трябва да бъде в някаква степен хомогенен, докато различията между отделните страни от еврозоната, например Ирландия и Гърция, Португалия и Финландия, са много големи, сочи Клаус.

"Гърция би имала нужда от 40-процентна девалвация, но драхмата вече я няма. Алтернатива би било намаляването на възнагражденията с 40%, но в едно демократично общество това не е толкова просто. Истинската причина за трагедията не е рационалната или нерационална икономическа политика на Гърция. Еврото предизвика трагедията”, пише Клаус.

Според президента, ако не беше общата валута, гръцките политици и банкери биха могли да се справят с кризата с помощта на известни от векове средства. "Но те не могат да прибегнат до девалвация и това е ново. Затова има само едно решение – трансфер на пари на данъкоплатци от други страни от ЕС”.

Но въпреки, че еврозоната не изпълни възлаганите ѝ надежди за икономически растеж и икономическа стабилност, политиците никога няма да допуснат окончателен крах на еврото. "Цената на такава стъпка би била твърде висока”, сочи Клаус.

Чешкият президент се изказва и срещу укрепването на европейското сътрудничество във външната политика и сигурността.

"Не смятам, че имаме нужда от това. Не виждам драматични или радикални заплахи за Европа. Сегашните институции са достатъчни, за да се справят със заплахите от Иран или Северна Корея. Външната политика може да се координира и без институционални промени, без европейски министър на външните работи и т.н. Междуправителственото сътруничество в тази област е напълно достатъчно”.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?