Вацлав Клаус подписа Лисабонския договор

Вацлав Клаус подписа Лисабонския договор

Президентът на Чехия Вацлав Клаус съобщи в сряда, че е подписал Лисабонския договор часове, след като чешкият Конституционен съд постанови, че документът за реформа на ЕС съответства напълно на конституцията на страната, съобщиха осведомителните агенции във вторник.

Председателят на съда Павел Рихетски обяви, че Лисабонският договор, в своята цялост, не влиза в противоречие с чешкия конституционен ред.

Според Клаус, цитиран от ББС, обаче съдът е бил пристрастен и Чехия вече не е суверенна държава.

Жалбата в чешкия Конституционен съд бе внесена от група евроскептични сенатори, които настояваха да се разгледат части от Лисабонския договор, които биха могли да представляват заплаха за суверенитета на страната. Сенаторите настояваха в жалбата си още съдът да постанови промяна на закон, съгласно който сега двете камари на парламента одобряват всяко евентуално прехвърляне на националните компетенции от Прага към Брюксел.

Подписът на Клаус под документа бе последната официална стъпка, необходима за приключване на процедурата, след като двете камари на парламента одобриха текста.

Чехия бе единствената държава от 27-членния Европейски съюз, която не е ратифицирала Лисабонския договор. След като страната получи исканата от нея отстъпка - за нея да не важи Европейската харта за основните права, в петък Вацлав Клаус даде да се разбере, че няма да поставя повече условия и ще подпише ратификационния закон. Условието си президентът обоснова с опасението, че договорът може да доведе до имуществени претенции от судетските немци, изгонени от Чехословакия след Втората световна война.

Лисабонският договор, предназначен да подобри функционирането на ЕС, ще може да влезе скоро в сила, евентуално от 1 декември.

Споделяне

Още от Европа