Вацлав Клаус препоръча на Гърция да приеме обща валута с Македония

Вацлав Клаус

Бившият чешки президент Вацлав Клаус на шега препоръча на Гърция да приеме обща валута с Македония като изход от финансовите проблеми и решаване на спора за името, предаде агенция МИА.

Клаус каза това на лекция за икономическата криза в Гърция и в Европа в института Кейто във Вашингтон, като предложи Гърция да напусне Европейския съюз.

Вацлав Клаус, който бе президент на Чехия от 2003 г. до миналата седмица, е известен с честите си критики към Европейския съюз. В лекцията той заяви, че трябва да се направят съществени промени в ЕС и в начина на неговото функциониране с цел да се спаси европейския проект. Като част от реорганизацията той препоръча съставът на еврозоната да се сведе до 7 от сегашните 17 държави.

"Не мисля, че ЕС трябва да се разпадне, все още може да се реформира. Но смятам, че сме на кръстопът и не можем да продължим така. Мисля, че е възможно няколко държави да си заминат и всичко ще бъде много по-добре", каза Клаус.

Той сравни това изключване на държави от еврозоната с разпадането на Чехословакия. Според Клаус излизането на Гърция, която представлява около 2 процента от европейската икономика, ще бъде много по-малка травма, отколкото "кадифеното" разделяне на Чехословакия, където по-малкият партньор Словакия представляваше почти една трета от икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа