Вацлав Клаус разглежда възможността Чехия да не въвежда еврото

Чешкият президент Вацлав Клаус, известен с евроскептицизма си, иска правителството на страната му да преговаря с Брюксел и да се споразумее да получи правото на отказ от въвеждане в бъдеще на еврото, пише електронното издание на чешкия вестник "Днес", цитирано от БТА.

"Пожелали анонимност двама министри казаха, че президентът Клаус би искал правителството да договори правото на отказ от еврото", посочва на сайта си iDNES.cz.

Говорителят на президента, Радим Охват, отказа да коментира тази информация.

Правото на отказ би позволило на Чехия да запази националната си валута, ако покрие всички критерии за въвеждане на еврото, какъвто е случаят с Великобритания и Дания. По този начин тя би могла да анулира ангажимента си да въведе еврото, който скрепи с договор при присъединяването си през 2004 година.

Чешкият министър на финансите Мирослав Калоусек все пак заявява пред iDNES.cz, че "ако става дума за преговори за получаване на правото на отказ от еврото, то това не е позицията на правителството на Чехия".

В понеделник чешкият държавен глава потвърди за пореден път, че е против въвеждане на единната европейска валута. Той заяви, че откакто избухна кризата с еврото през 2010 година, няма "нито една ясно очертаваща се група в Чехия - нито правителството, нито парламентът, нито централната банка, която би препоръчала присъединяване към еврозоната в обозримо бъдеще".

Влязла в ЕС през 2004 година, Чехия все още не е определила датата за въвеждане на еврото. Мнозинството чехи (55 на сто) се противопоставят на подмяната на кроната с единната европейска валута, според изследване на официалния Чешки център за проучване на общественото мнение, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?