Вацлав Клаус разкритикува обещаните на Ирландия гаранции

Вацлав Клаус разкритикува обещаните на Ирландия гаранции

Президентът на Чехия Вацлав Клаус, известен със скептицизма си към идеята за общоевропейски договор, отправи рязка критика към обещаните от Европейския съюз гаранции на Ирландия в замяна на подкрепата ѝ за Лисабонския договор. Според Клаус тези гаранции променят самият общоевропейски пакт и следователно процесът на ратификацията му от страните членки на ЕС трябва да започне отначало.

"Всеки нормален човек, даже първокласникът, разбира, че това е промяна в самия Лисабонски договор", заяви евроскептикът Клаус в интервю за националното радио, цитирано от чешкия телевизионен канал CT24 в неделя.

На срещата на върха на ЕС, завършила на 19 юли, европейските лидери се съгласиха да предоставят на Ирландия, която не е ратифицирала Лисабонския договор, гаранции, че договорът няма да повлияе на редица вътрешнополитически аспекти, като например отношението към абортите и военния неутралитет.

Тези отстъпки ще бъдат оформени в протокол към договора. Според инициаторите на протокола отстъпките ще позволят на гражданите на страната да одобрят Лисабонския договор на повторен референдум, насрочен за есента.

Към момента процедурите на ратификация на договора не са приключили в Полша и в Чехия. Чешкият президент Клаус отказва да подпише документа, въпреки че той бе ратифициран от парламента. Полският му колега Лех Качински обяви, че ще сложи подписа си, чак когато Ирландия ратифицира договора.

Споделяне

Още от Европа