Вацлав Клаус сравни ЕП с тоталитарна държава

Вацлав Клаус сравни ЕП с тоталитарна държава

Вацлав Клаус, евроскептичният президент на Чехия, която е ротационен председател на ЕС, обвини Европейския парламент (ЕП), че допринася за чувството на политическо отчуждение сред гражданите на ЕС. В реч, изнесена в четвъртък пред ЕП, той заяви, че между гражданите и представителите на ЕС има голяма дистанция, не само географска.

Някои от евродепутатите напуснаха залата по време на изказването, което предизвика както аплаузи, така и недоволство.

"Грешно е да се смята, че има само един път, само едно бъдеще за ЕС - тоест един все по-тесен съюз и една все по-задълбочена интеграция в политически план", каза Клаус.

Той освен това повтори възраженията си срещу Лисабонския договор на ЕС, предназначен да преоформи европейските институции и да ги направи по-приспособени за разширения до 27 държави ЕС. Опонентите на договора смятат, че той е заплаха на националния суверенитет на отделните страни.

Вацлав Клаус говори за бюрократизирането на процеса на вземане на решения в ЕС, който наподобява този при тоталитарния комунизъм.

"Сега говорим за прекомерна бюрокрация при взимането на решенията в Европа, но разпоредбите в отхвърлената Европейска конституция, които се съдържат и в Лисабонския договор, претърпял съвсем малко промени, ще задълбочат този недостатък", предупреди той.

Според него решение не може да бъде намерено чрез засилване на ролята на ЕП. Това само ще стане причина за още по-голямо отчуждение на европейските граждани в Съюза.

Клаус обаче подчерта, че "членството в ЕС няма никаква алтернатива".

Само няколко страни от ЕС, сред които и Чехия, все още не са ратифицирали Лисабонския договор. За да влезе документът в сила, трябва да бъде ратифициран от всички държави членки.

Вацлав Клаус категорично отказа да бъде поставен флагът на ЕС да се вее на президентския дворец. Той имаше спор с евродепутати, които посетиха Прага през декември, които го упрекнаха за евроскептицизма.

"Нека не подценяваме страховете на гражданите на много страни членки – те чувстват, че възможността им да влияят на решенията е много ограничена", заяви Клаус пред ЕП.

"Нека не допускаме ситуация, при която гражданите живеят с чувство на примирение, че европейският проект не е техният собствен, призова той.

Клаус отказа да съобщи дали ще подпише закона за ратификация на Лисабонския договор, приет преди ден в долната камара на чешкия парламент.

"Не съм готов да отговоря на този въпрос", каза той на пресконференция в Брюксел и припомни, че предстои законът да бъде гласуван и в Сената.

Той допълни, че ще даде отговор на въпроса дали ще постави подписа си под него едва когато парламентът изцяло завърши процеса по неговото обсъждане и приемане.

Споделяне

Още от Европа