Във Фалуджа е открита лаборатория за химически оръжия, съобщи иракски министър

Във Фалуджа бе открита лаборатория за производство на химически оръжия, заяви на пресконференция в четвъртък държавният министър на Ирак Касим Дауд, цитиран от Ройтерс.

Войници от Националната гвардия на Ирак са открили лаборатория за производство на експлозиви и отрови, както и брошури с упътвания за направа на бомби и производство на антаркс.

Американски войски, подкрепени от иракските сили, проведоха мащабна офанзива за прочистване от бунтовници на сунитския град Фалуджа, известен като крепост на антикоалиционната съпротива и убежище на привърженици на терориста Абу Мусаб ал Залкауи.

Скривалището с оръжията, за които бе съобщено в четвъртък, е открито в дупка на комплекс на джамии в източната част на града.

Повече от 2000 души са загинали при офанзивата срещу Фалуджа и 1600 са арестувани, каза Касим Дауд.

Според източници от американската армия загинали са 54-ма американски войници и морски пехотинци.

Все още се водят сражения с малки групи бунтовници в южните предградия на града.

Две седмици след края на мащабните военни действия, Фалуджа все още е без вода и електричество.

При претърсването на града къща по къща морските пехотинци са окрили много складове с оръжие и снаряди.

Сред тях има и автомати Калашников, амуниции, ракетни гранати.

Британски сили задържаха 80 иракчани

В четвъртък британски войници задържаха 80 иракчани и конфискуваха оборудване за направа на бомби в район южно от Багдад.

В операцията са взели участие близо 500 британски войници, които са претърсили убежища на предполагаеми привърженици на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс.

Акцията е част от новата съюзническа операция с кодово име Плимът Рок, която е съсредоточена в т.нар. "триъгълник на смъртта". В нея участват американски и британски сили и иракски командоси, които претърсват населени места в провинцията, южно от Багдад. За разлика от масираната атака срещу Фалуджа, тази операция включва само рейдове в градове и села, попаднали под бунтовнически контрол.

Иракската полиция арестува петима чуждестранни бойци, които планирали терористични атаки в Басра, предаде Асошиейтед прес.

Началникът на местната полиция Мохамед Хазим съобщи, че петимата мъже, които са от арабски произход, били задържани на пропускателен пункт на около 60 километра южно от Басра. В колата им били открити оръжия. Казим добави, че задържаните са Мохамед Фалех и Басем Фалех от Саудитска Арабия, Мохамед бин Хасан и Уалид Мохамед от Тунис и Мохамед ал Хади от Либия. Те признали, че успели да избягат от Фалуджа преди четири дни и заедно с друга група планирали атаки срещу полицейски участъци и бази на коалицията в Басра.

Споделяне

Още от Свят