Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Във ферма край Балчик отглеждат говеда от породата Блек ангъс

5 коментара
Телета от породата "блек ангъс". Снимка: Pixabay

Във ферма край Балчик се отглеждат около 400 говеда от породата Абърдийн ангъс, или по-известна заради черната си окраска като Блек ангъс. Животните произхождат от тучните поля на Шотландия и са изключително устойчиви на зимни условия. Внесени са за първи път във фермата през 2015 г., като тогава са били само 43, взети от най-елитната ферма в Австрия. Месото на Абърдийн ангъс се отличава със силно изразена мраморираност и крехкост. В стопанството се отглеждат и няколко животни от разновидността Ред ангъс, отличаващи се от черните си събратя по червения цвят на козината.

"Нашите телета са изцяло пасищно отгледани и по начин, максимално доближаващ се до естествената им среда. Това отличава фермата от останалите в страната и дава резултат както върху качеството им на живот, така и върху вкусовите показатели на месото", сподели за БТА главният ветеринар на фермата д-р Мартин Иванов, който се грижи за елитните животни. Той допълва, че голямо значение за това има тяхната диета - освен свободната паша, тук говедата се дохранват единствено със собствено произведени сено, люцерна, силаж и слама, без никакви концентрирани фуражи.

"Самите пасища, разположени в землището на Балчик, се намират в Натура 2000 и това гарантира тяхната чистота и защита от вредни човешки влияния. На тях растат различни билки, наситени на полезни етерични масла, които придават много специфичен и приятен вкус на месото. Малко хора знаят, но мазнината на пасищно отглежданите животни е богата на Омега-3 наситени мастни киселини, в пъти повече от конвенционално отглеждани животни. В нея намираме и големи количества свързана линолова киселина (CLA), която играе важна роля в поддържането на оптималните функции на организма, и която той не може да синтезира сам. Тя улеснява изгарянето на мазнините, стимулира мускулния растеж, намалява риска от ракови заболявания, повишава имунитета и намалява инсулиновата резистентност", казва още д-р Иванов.

По думите му фермата функционира като затворен цикъл. Там произвеждат храната за животните, като се стремят да контролират производството на сено и на люцерна, за да знаят какво са вложили и какво предлагат като краен продукт.

"Имаме и инсталация за биогаз, където отива торта. След като извлечем от нея биогаз и енергия, отпадъкът се ползва за наторяване на нашите полета. По-този начин също пестим от торове и препарати и те не влизат в месото", казва главният ветеринар.

"Стараем се да си разширим колкото се може повече пасищата, така намаляваме разходите от косене и обработване на сеното, което даваме. Имаме идея и да напояваме пасищата. Като последната ни цел е да направим транжорна на място.", добави той.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита киндергардън
    #5

    А съдебната система говеда от каква "гнъс" порода развъждат?

  2. Дедо Генчо
    #4

    Ако ги водите и на плаж ще им се вдигне цената на месото поне с още 100 лв/кг

  3. Jordan*
    #3

    Като професионалист в тази област се чудя на следното: 1. Колко ли ветеринарни лекари може да си позволи тази ферма, че колегата са се явява главен лекар. 2. Как ще се чувстват тези животни на летните жеги и изгорелите пасища, след като климатичните условия в Балчик не са като в Шотландия. 3. Виждал съм много "пилотни" проекти за биогаз в говедовъдни ферми през социализма, но нито една не съм видял да работи и осигурява газ. 4. Тези пасища на собствена земя ли са разположени или се използват общински терени.

  4. Гeн. Иван Колев
    #2

    Щом така добре върви тази фирма, значи бат' БиБи, Делянчо, мамка му и хидрогеолога Солколов още не са научили за това богоугодно начинание.

  5. Ганди
    #1

    Звучи много добре!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.