Във Франция силите за сигурност са в пълна мобилизация заради изборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция е извършена пълна мобилизация на силите за сигурност, вкл. на елитни подразделения, за да се гарантира сигурността на гражданите на предстоящите президентски избори, заяви премиерът Бернар Казньов след снощната стрелба в центъра на Париж, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Варварството и малодушието удариха Париж снощи, както наскоро удариха другаде в Европа - в Берлин, Стокхолм, в Лондон", каза той след спешна среща с шефове от службите за сигурност. По думите му "цяла Европа е мишена, защото изповядва ценностите и идеалите на мира".

"Правителството е докрай мобилизирано. Не трябва да се допусне нищо да възпрепятства фундаменталния демократичен процес в страната. Наша отговорност е да не се поддадем на страха и заплахата и на манипулацията, които ще бъдат в изгода за врага", се казва в изявление на Казньов, разпространено след срещата.

Към 50-те хиляди полицаи и жандармеристи, които ще бдят за сигурността на първия тур от президентските избори в неделя, ще се присъединят и командоси. Допълнително 7000 войници ще патрулират по улиците, а разузнавателните служби работят "в сянка", каза Казньов.

Президентският кандидат Еманюел Макрон прикани избирателите да запазят хладнокръвие след вчерашното нападение на булевард "Шан-з-Елизе", при което един полицай бе убит и двама бяха ранени. "Нашите нападатели искат смърт, символизъм, да всеят паника и да смутят демократичния процес", каза той днес пред радио Ер Те Ел. На въпрос дали атаката ще повлияе на гласуването Макрон отговори: "Никой не знае".

Макрон обеща в ефир, че ако бъде избран за президент, в срок до няколко седмици ще създаде специално звено, което да координира работата на френските разузнавателни служби срещу "Ислямска държава". Тази радикална групировка пое отговорността за снощното нападение.

По адрес на конкурентката си в изборите, крайнодясната Марин льо Пен, Еманюел Макрон каза, че тя "няма да е в състояние да опази нашите граждани", ако влезе в Елисейския дворец.
Самата Льо Пен заяви, че Франция трябва незабавно да възстанови паспортните проверки по границите си и да изгони чужденците, които са наблюдавани от разузнавателните служби. Тя подчерта, че ако бъде избрана за президент, веднага ще направи това. "Не можем да си позволим за изгубим тази война. Но за последните десет години лявото и дясното правителство направиха всичко, за да можем да я изгубим", каза Льо Пен в предизборния си щаб. Тя добави, че Франция се нуждае от президент, който "да действа и да ни защити".

"Или ние, или те", възкликна пред репортери консервативният кандидат за президент Франсоа Фийон по адрес на борбата с "ислямския тоталитаризъм". По думите му "борбата за свободата и сигурността на французите" трябва да бъде приоритет за следващото управление, като тази борба ще изисква "непоколебима решителност и хладен ум". Фийон подчерта, че "радикалният ислям е предизвикателство за нашите ценности и силата на нашия характер" и добави, че в тази война "няма алтернатива - или ние, или те".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа