Във Варна тръгва битка за световната титла виртуоз на въздушната китара

Във Варна тръгва битка за световната титла виртуоз на въздушната китара

Феновете, които обичат докато куфеят на любимата си музика да подръпват и въображаемите струни на невидимата си китара, ще могат да демонстрират своите умения на първия български шампионат по въздушна китара. Победителят ще се излъчи след серия градски шампионати, която стартира във Варна на 2 юли като част от фестивала на забавленията “Фънсити“. През юли ще бъдат проведени кръгове и в други градове, а в началото на август ще бъде излъчен най-добрия изпълнител на невидима китара в страната за 2013 г.

Най-добрият български въздушен китарист ще има честта да представи за пръв път странати ни на финала на Световния шампионат по въздушна китара, който ще се проведе от 21 до 24 август във финландския град Оулу.

Сред членовете на варненското жури, което ще оценява свиренето по въздушните струни, са китаристът от Gravity Co. Иво Чалъков и Гери Турийска от Rubikub. Престрашилите се да излязат на сцената с въображаем инструмент ще бъдат оценявани по три критерия. Това са доколко техниката на свирене прилича на истинското, сценичното присъствие, атрактивност и излъчване на музикална звезда, както и въздухарство (въплъщаване на налудничавия дух на Въздушната китара). Няма изисквания за облеклото. Всякакви интересни решения и костюми се поощряват, посочват организаторите.

Състезанията ще протичат в два етапа. В първи участниците изпълняват 60 секунди от предварително избрано от тях парче или микс от няколко парчета. Във втория етап всички участници изпълняват 60 секунди от едно и също популярно парче, подбрано от журито. Оценяването става по шестобална система. Участникът с най-много точки става градски шампион. Първите трима от всеки град се класират за националния финал.

Всеки навършил 18 години може да се запише и да участва в състезанието. Свиренето на въздушна китара не изисква умения за свирене на истинска китара, така че всеки, който е достатъчно смел да излезе на сцената, да направи шоу и да забавлява публиката, може да участва, посочват организаторите.

Записването на желаещите става на e-mail [email protected] или със съобщение на FB страицата на Air Guitar България.

Състезанието във Варна ще започне в 21:30 часа на сцената край Обсерваторията в Морската градина.

Споделяне

Още от България