Ден преди изборите за кмет

Във Варна задържаха общинаря Янко Станев за купуване на гласове

Във Варна задържаха общинаря Янко Станев за купуване на гласове

Доскорошният общинар Янко Станев, заедно с още 10 души е арестуван във Варна за купуване на гласове, съобщи в събота БГНЕС. 

Агенцията не се позовава на никого за информацията. Официално съобщение от полицията липсва. Варненският сайт "Петел" информира, че полицията нито потвърждава, ниго отрича новината.

Станев е арестуван заедно с дясната си ръка Румен Пишманов, съобщи ТВ7. Освен двамата са задържани още 6 лица и се издирват други двама, твърди телевизията.

В сигнала, който МВР проверява, Янко Станев и групата му са притискали жители на кварталите Владиславово, "Максуда", "Аспарухово" и "Каменар" да гласуват в полза на един от кандидатите за кмет. Говорителят на полицията във Варна казва пред тв 7, че заради деня на размисъл МВР се въздържа от коментар.

Станев е известен активист на СДС, след това премина в ДПС. Дълги години бе смятан за дясна ръка на кмета Кирил Йорданов. Именно тази му дружба стана причина и в началото на януари 2012 година да бъде изключен от Движението за права и свободи.

В последния общински съвет Станев беше водач на група избрани предимно с листата на ДПС съветници, която заедно с "Движение Нашият град" и ГЕРБ формираха стабилна "тройна коалиция" във Варна. Коалицията спаси от разпадане местният парламент през зимата и пролетта, когато той беше подложен на безпрецедентен уличен натиск, паралелно с бившия кмет Кирил Йорданов.

В неделя е вторият тур на частичните местни избори във Варна, когато градът трябва да избере между Христо Бозов и Иван Портних. Организацията струва на Общината половин милион лева.Бюлетините с имената на двамата кандидати отново са отпечатани в печатницата на Българска народна банка и доставени в морската столица под полицейска охрана.

Близо 290 000 души имат право на глас, а разкритите секции са 385. На първия тур избирателната активност беше едва 25%.

До частичните местни избори се стигна след като на 6 март управлявалият 14 години Кирил Йорданов подаде оставка под натиска на многохилядни протести.

В Деня за размисъл е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на тези, които са поставени в съответствие със законовите изисквания на определените места.

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до местата за гласуване трябва да бъдат премахнати.

Органите на МВР на територията на Община Варна ще осъществяват охрана на секционните избирателни комисии. Изборният ден утре започва в 07:00 часа и ще завърши в 20:00 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?