Във Варшава НАТО ще обяви оперативната готовност на противоракетния щит

Срещата на върха на алианса ще се състои в огромна шатра на националния стадион в полската столица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На срещата на държавните и правителствените ръководители от НАТО във Варшава на 8 и 9 юли тази седмица ще бъде обявена оперативната готовност на европейския противоракетен щит. Това съобщи в понеделник генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че тази система не е насочена срещу Русия и има чисто отбранителен характер.

Столтенберг добави, че алиансът е разработил планове за най-голямото си укрепване от края на Втората световна война насам. Ролята ни се променя и ние се променяме, но остава непроменена тясната връзка с Америка, на чиято основа бе създаден алиансът, добави генералният секретар.

Очаква се алиансът да вземе официално решение за разполагането на ротационна база на близо 4000 военни в четири международни батальона в страните по източния си фланг от Балтийско до Черно море. Това разполагане ще е по-скоро символичен сигнал – от една страна към Русия да се въздържа от агресивни действия, и от друга, към малките партньори на изток, че НАТО остава ангажиран със сигурността им.

Присъствието на НАТО в района на Черноморието ще бъде подсилено с бригада в Румъния, заяви Йенс Столтенберг в понеделник и подчерта, че "силите на алианса в югоизточния регион ще бъдат балансирани и ще се развиват на основата на бригада в Румъния, която в перспектива ще стане многонационално подразделение".

"Тази структура ще се намира под командването на Югоизточния многонационален щаб. Освен това засилихме присъствието на алианса в югоизточния регион чрез активизиране на въздушното патрулиране и морското присъствие в Черно море", каза Столтенберг.

Работата ни не приключва със срещата във Варшава, ще продължим да оценяваме и приспособяваме дейността си. Виждам необходимост от постоянна преоценка на присъствието ни в Черно море. Този въпрос със сигурност ще остане в дневния ни ред и след варшавската среща, заяви Столтенберг в отговор на въпрос, цитиран от БТА.

Столтенберг добави, че очаква непосредствено след заседанието във Варшава да бъде насрочена нова среща на Съвета НАТО-Русия - втората от събитията в Крим насам. Целта ни е да повишим прозрачността и предсказуемостта, и да предотвратим пораждането на излишно напрежение, поясни генералният секретар. Той определи инцидентите, предизвикани от руските военни край границите на държави от пакта, като "непрофесионално" поведение.

Русия вече реагира на плановете за разполагане на 4-те батальона, като разположи танкове, допълнителни части и ракети в Калининград и създаде нови дивизии по западната си граница.

Все пак в петък руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще се опита да започне диалог с НАТО за мерки за укрепване на доверието и предотвратяване на конфликти след срещата на върха на алианса във Варшава. Той каза, че след форума на НАТО ще има среща между Русия и алианса.

Участниците и програмата на срещата във Варшава

Осемнайсет президенти, 21 премиери, 41 външни министри и 39 министри на отбраната ще участват в срещата на върха на НАТО във Варшава, съобщи днес полската агенция ПАП.
За участие са регистрирани общо 2103 души и 65 делегации от 28-те страни членки на алианса и 26 страни партньорки, а също представители на ООН, ЕС, Световната банка и централата на НАТО.

Те ще се съберат в огромна шатра, издигната на футболното поле на националния стадион във Варшава. Вътре в шатрата са заседателните зали, както и помещенията на отделните делегации, включително и "походният" кабинет на президента на САЩ, представляващ точно копие на Овалния кабинет в Белия дом.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг каза в Брюксел днес, че за участие в работната вечеря по време на среща са поканени Финландия и Швеция, като ги нарече "наши много важни партньори". Засега те са поканени само на вечеря, а "дали ще поискат нещо повече, нека сами да решат", отбеляза той. Коментирайки дискусията дали е нужно на Финландия да става член на алианса, Столтенберг каза, че такова решение може да приеме "само народът на тази страна, а държавите от НАТО и никакви трети страни нямат право на глас по този въпрос".

На 8 юли делегациите ще участват в откриването на международната експертна конференция "НАТО в защита на мира: 2016 и след нея". Първата среща на държавните и правителствените ръководители е насрочена за 15:30 ч местно време. Още същия ден може да бъдат приети решения, отнасящи се до укрепването на източния фланг на НАТО.

Вторият ден на срещата ще започне със сутрешна дискусия за Афганистан. По думите на Столтенберг на срещата във Варшава ще бъде разгледан въпросът за присъствието на силите на пакта и след края на тази година в Афганистан. Столтенберг съобщи, че скоро НАТО ще открие свой изнесен център в Кувейт.

Следобед ще има сесия, посветена на сътрудничеството с ЕС, в която ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Столтенберг съобщи, че двамата ще положат подписи под документ за по-тясно сътрудничество с НАТО.

В 15 ч ще се състои заседание за Украйна. Срещата на върха трябва да завърши в 17 ч. в събота.

По повод решението на британското общество за напускането на ЕС той изрази убеденост, че това няма да окаже влияние на членството и приноса на Великобритания в НАТО. Столтенберг уточни, че сред европейските държави от алианса Великобритания заема четвърто място по разходи за отбрана. Той изрази очакването новото правителство в Лондон да продължи изпълнението на поетите към пакта ангажименти.

Срещата на върха в НАТО ще бъде отразявана от 2000 журналисти. За осигуряване на безопасността по време на форума ще бъдат ангажирани 6000 полицаи.

Във връзка със срещата от днес полските власти въведоха временен контрол по вътрешните си граници с държавите от Шенгенската зона и замразиха местния граничен трафик с руската Калининградска област и с украинските територии край общата граница.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?