Във ВАС е възможно да се манипулира изборът на съдии за конкретни дела

Във ВАС е възможно да се манипулира изборът на съдии за конкретни дела

Системата за случайното разпределение на делата във Върховния административен съд (ВАС) позволява манипулации при избора на съдии, които не оставят следи. Това са установили проверяващите в съдилището, научи Mediapool.

 

В сряда Комисията за конфликта на интереси във ВВС обсъди резултатите от проверката, предизвикала гнева на шефа на ВАС Георги Колев. Това се разбира от дневния ред на заседанието на комисията, но официална информация все още не е публикувана. Документът ще бъде изпратен най-вероятно първо на Колев за отразяване на неговите забележки. Това бе обещано от шефа на комисията Незабравка Стоева още на предишното заседание на Висшия съдебен съвет.

 

Върховният административен съд използва модифицирана система за случайно разпределение на дела "Лоу чойс", която е въведена и в други 164 съдилища (90% от всички). Такава е системата и в Софийския градски съд. "Лоу чойс" е разработена от Висшия съдебен съвет.

 

Проверяващите във ВАС са установили експериментално, че могат да разпределят дело на конкретен съдия-докладчик без това да оставя следи в системата. Ако докладът излезе на бял свят, ВСС ще трябва да отговори на въпроса какво прави с тази система и нейните конструктивни дефекти. Проверка дали са извършвани манипулации и са назначавани удобни съдии може да се извърши само от прокуратурата.

 

Инспекцията във ВАС премина и с проверка на конкретни дела, предизвикали медиен шум - тези на екоорганизациите, дела на Вената Марковска и на "Кинг табако". При някои от тях са констатирани необяснимо големи срокове от образуването на делата до разпределението им на конкретен съдия.

 

Във Върховния административен съд не са открити и вътрешни правила за случайното разпределение на дела, е третия основен извод от проверката. Те са задължителни за всички съдилища в страната, гласи инструкция на ВСС.

 

На предното заседание на ВСС мнозинството, предвождано от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, без мотиви се опита да осуети проверките на своите колеги от съвета на системите за случайното разпределение на делата във ВАС, ВКС и градския съд. От комисията за конфликт на интереси във ВСС бяха приели програма за инспекция в трите съдилища и вече бяха проверили ВАС и ВКС. На 8 април те трябваше да проверят Софийския градски съд.

Мнозинството във ВСС обаче не хареса как се правят проверки и кои неправителствени организации са пуснати да наблюдават процеса – Български институт за правни инициативи и Програма за развитие на съдебната система. Георги Колев успя да се наложи и ВСС взе решение за прекратяване на проверките. Те бяха възложени на друга комисия в съвета, към която Георги Колев прояви по-голяма благосклонност – комисията по информационни технологии. Така висящи останаха въпросите как точно ще се проверява Софийският градски съд и кой ще пише доклада от вече извършени проверки.

 

От комисията за конфликт на интереси във ВСС обаче все пак решиха в сряда да обсъдят резултатите от проведените досега проверки, за които настоява и Европейската комисия. Досега бе известно, че във Върховния административен съд на случаен принцип се избира само съдия-докладчик по делата. От проверката обаче се разбира, че системата позволява манипулации и в това отношение, макар да няма доказателства, че такива са правени.

 

Още преди две години проверка на работна група от съдии установи, че е възможно заобикаляне на системата за случайното разпределение на делата "Лоу чойс". Тя бе ръководена от сегашния председател на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова.

 

Това се случва, когато запознати със системата хора решат да подадат множество еднотипни искове за образуване на дела. Ако председателят на съда не упражни контрол, то всяка една от тези еднотипни жалби се записва с различен номер в системата, дават се различни номера и след пускането им системата за случайно разпределение назначава няколко съдии по едно и също дело. След това жалбоподателят сам си избира при кой съдия да поеме делото му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?