Във Вашингтон ще се издигне мемориал за жертвите на комунизма

В събота във Вашингтон ще бъде открит официално Мемориал на Втората световна война, в който централно място заема т.нар. Стена на свободата. На нея има 4 000 златни звезди, напомнящи за 40-те хиляди американци, които загубиха живота си във войната. На стената е изписано: "Тук отбелязваме цената на свободата", пише вестник Уолстрийт Джърнал.

Авторът Джон Милър посочва, че две мили на изток, от другата страна на Капитолия, скоро може да израсне мемориал, който да напомня за цената на тиранията - по-специално за стоте милиона души, които се смята, че са загинали по време на Студената война. Ако съветът за федерално планиране одобри проекта през юли, Мемориалът на жертвите на комунизма най-после може да има свой дом.

Първоначалната идея, зародила се преди 10 години е предвиждал създаването на нещо по- мащабно от триметрова статуя на четвърт акра триъгълна площ. "Ние искахме да съберем 100 милиона долара за цял музей", казва Лий Едуардс, директор на Фондацията на Мемориала на жертвите на комунизма. "Нашият модел беше музеят на мемориала на Холокоста, който отне много повече средства. Смятахме, че по един долар за всеки убит по време на Студената война е разумна цел", посочва той.

Както при оценка за производството в един петгодишен план на Съветския съюз, обаче, тази сума се оказва твърде амбициозна. Фондацията не успява да събере седемцифрена сума, да не говорим за деветцифрена, но независимо от това проектът за мемориала получи благословията на Конгреса и на президента Клинтън. "Продължавахме да чакаме появата на милиардер, който да ни подпише голям чек", казва Едуардс и добавя: "След известно време стана ясно, че това няма да се случи".

Така първоначалният замисъл драстично се променя. Идеята сега е мемориалът да представлява реплика на статуята на Богинята на свободата, издигнат в памет на китайските студенти на пекинския площад Тянанмън. Пред монумента ще гори вечен огън. От двете страни на бронзови постаменти ще бъдат гравирани цитати на президентите Труман, Кенеди и Рейгън, както и на папа Йоан Павел Втори, Вацлав Хавел, Лех Валенса. Скулпторът Томас Марш е предложил да работи безплатно. Общата стойност на проекта ще е около половин милион долара.

В статията се посочва, че парите ще бъдат набавени от частни лица, а федералното правителство ще дари земята. Повечето от паричните постъпления идват от хора, които твърдят, че самите те са жертви на комунизма.

Едуардс казва, че от ключово значение за формирането на бюджета са даренията на стойност 35 милиона долара, събрани в виетнамски американци в северна Вирджиния.

Другата голяма битка е с бюрокрацията, тъй като за изграждането на мемориала се изискват разрешения от няколко органа, които Едуардс трябвало да убеди, че Студената война и жертвите на комунизма касаят и Америка.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?