Във Великобритания е открит още един вариант на коронавируса

Във Великобритания е открит още един вариант на коронавируса

Учени от университета в Единбург откриха още една разновидност на новия коронавирус във Великобритания, която вече е разпространена в десет страни, съобщи електронното издание на в. "Гардиън".

Вариантът, наречен B1525, е установен чрез секвениране на проби от коронавируса в Дания, Великобритания, Нигерия, САЩ, Франция, Гана, Австралия, Канада, Йордания и Испания. За пръв път геномът на този вариант на вируса е секвениран през декември във Великобритания и Нигерия.

Този нов вариант се отличава от доминиращата в Англия разновидност от Кент с мутация Е484К в протеина на шипа, която се наблюдава и при бразилската, южноафриканската и засечената в Бристол разновидност на вируса. След откритието експерти призоваха британските власти да увеличат количеството на тестове за коронавируса в регионите, където е регистриран новият вариант.

"Промяната Е484К в момента изглежда ключова за способността на вируса да се изплъзне на имунния отговор", казва проф. Джонатан Стойе от изследователския институт "Франсис Крик".

Споделяне

Още от Коронавирус