Във Видинския съд няма дела за отнети лицензи на взривения "Миджур"

За 7 години са наложени две санкции по 10 000 лв. за неспазване на безопасни и здравословни условия на труд

Във Видинския съд няма дела за отнети лицензи на взривения "Миджур"

Девет наказателни дела срещу завод "Миджур" в село Горни Лом, стопанисван от "Видекс" АД - гр. София, са разгледани и решени в Административен съд- Видин за периода от 2007 г. до 2014 г. Само две от тях са за неспазване на безопасни и здравословни условия на труд, става ясно от съобщение на съда.


Вътрешният министър в служебното правителство Йордан Бакалов съобщи по-рано в петък, че лицензът на завода за боеприпаси "Миджур" е бил отнеман на два пъти – през 2007 и 2010 г, но възстановен от съда. Според Административния съв във Видин, обаче, такива дела няма.

В периода 2007-2014 г. в Административен съд- Видин са решени девет касационно-административно наказателни дела, с които са обжалвани решения на Районен съд- Белоградчик, във връзка с наказателни постановления, издадени срещу "Видекс" АД от Дирекция "Инспекция по труда"- Видин. Само две от наказателните постановления са за наложени санкции от по 10 000 лв., за неспазване на безопасни и здравословни условия на труд. Първата проверка от месец май 2009 г. е констатирала нарушения на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и нарушения при използването на работното оборудване. Втората проверка на Инспекцията по труда е била във връзка с възникналата експлозия и пожар на 03.02.2010 г. Наказателните постановления са потвърдени от Административен съд Видин и влезли в сила.

"Потвърдено и влязло в сила е и наказателното постановление за наложена имуществена санкция за 1500 лв., във връзка с начина на заплащане на допълнителни възнаграждения за продължителна работа. Останалите наказателни постановления са за нарушения на Кодекса на труда, начина на заплащане на допълнителните възнаграждения за продължителна работа, нарушения на денонощния режим на пазачите и във връзка с неспазване на безопасни и здравословни условия на труд. По тези дела, поради установени съществени процесуални нарушения, съдът не е разглеждал спор по същество и по част от делата решенията са върнати за ново разглеждане от Районен съд - Белоградчик. По останалите дела наказателните постановления са отменени", каза Даниела Пинтова, секретар на Административния съд, пред БНР.


В Административния съд във Видин предстои разглеждането на две дела против наказателни постановления за наложена глоба, в размер на по 1000 лв. от началника на Районно управление "Полиция" - Белоградчик на директора на Завод "Миджур", с. Горни Лом, който загина при взрива, станал на 1 октомври. Едното е във връзка с направен отказ за достъп до участък "утилизация" на територията на завода при извършена полицейска проверка. Второто наказателно постановление е за непредставено валидно предварително съгласие от Главна Дирекция "Национална полиция" - София за извършена доставка на противопехотни мини от Гърция до завода.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?