Във Виена започна интензивен етап от преговорите за ядрената програма на Иран

Петте държави от Съвета за сигурност на ООН плюс Германия подновиха във Виена дипломатическия маратон с Иран по въпроса за ядрената му програма, предаде Франс прес във вторник. Очаква се тази фаза на преговорите да е много интензивна, тъй като амбицията на шестте велики сили е споразумението с Техеран да е готово до лятото.

Според предварителния график работата по писането на текста на споразумението се очаква да започне през май. Дотогава делегациите трябва да постигнат съгласие за пълна отмяна на икономическите санкции, които задушават иранската икономика, а в замяна бъдат дадени твърди и подлежащи на проверка гаранции от страна на Техеран, че няма да се опитва да разработва атомна бомба под прикритието на ядрената си програма за граждански нужди.

Двете страни в преговорите обаче продължават да имат сериозни разминавания в позициите, посочва Франс прес. Разногласия има по въпроса за обхвата на иранската ядрена програма занапред, най-вече във връзка с дейностите за обогатяване на уран. Конкретно ще се обсъжда бройките и типовете апаратура, която ще се ползва за тази цел. Дискусии има и за съдбата на реактора за тежка вода в Арак, за който Иран твърди, че му е нужен за медицински изследвания, но западните сили се опасяват, че плутоният, използван в работата на реактора, може да се ползва и за производство на атомна бомба.

Предстои да се решат още много въпроси, за да се премине към фазата на писане на текста на споразумение, посочи при откриването на срещата във Виена иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Западната шесторка се координира от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Това е третата сесия на преговорите в този формат, след като през ноември Техеран се съгласи да замрази част от дейностите по ядрената си програма в замяна на частично облекчаване на международното икономическо ембарго, което задушава икономиката му. Миналата седмица САЩ разрешиха на компаниите "Боинг" и "Дженерал електрик" да доставят резервни части и да ремонтират част от самолетите на Иран, закупени преди ислямската революция през 1979 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят