Във Виетнам се проведе първият гей парад

Във Виетнам се проведе първият гей парад

Стотици демонстранти се включиха в първия в историята на Виетнам гей-парад, който се състоя в неделя в столицата Ханой, предадоха световните агенции.

Участниците в акцията минаха около 10 километра по централните улици на града върху велосипеди и мотопеди. Много от тях държаха транспаратни в цветовете на дъгата и скандираха призиви в подкрепа на еднополовите бракове.

Поводът за провеждането на гей-парада стана изявление на правителството за възможността да приеме закон, разрешаващ еднополовите бракове. Ако това стане, представителите на хомосескуалните групи ще получат права да осиновяват деца и да наследяват имуществото на партньора си.

АФП коментира, че подобно нещо трудно би могло дори да се мисли за възможно във Виетнам само няколко години по-рано, когато хомосексуализмът се приравняваше като престъпление с наркоманията и проституцията.

Участниците в акцията коментираха, че дори и да не бъде приет законопроектът, самият факт, че той е бил разгледан, е победа в борбата им за защита на правата на хомосексуалистите.

"Промените изискват време, но за проблема трябва да се говори и нещо да се прави", коментира едни от демонстрантите.

Ако законът все пак влезе в сила, Виетнам ще стане първата азиатска страна, узаконила еднополовите бракове. 

Споделяне

Още от Свят