Във ВМЗ ще получат пълна коледна заплата

Снимка: БГНЕС

“Към момента ВМЗ е на печалба, което ни позволява тази Коледа за първи път от 4 години да изплатим надбавки в пълен размер, съгласно клаузите на колективния трудов договор”, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при посещението си във военното държавно предприятие в петък.

Коледната надбавка ще бъде в размер на една минимална заплата за предприятието, което е 6 пъти повече от платеното миналата Коледа, а през 2013 г. въобще не е имало празнични премии, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От встъпването на новото ръководство на ВМЗ през септември до момента са сключени нови договори на стойност 140 млн. лв., а до края на годината се очакват поръчки за още 100 млн. лв. Новите договори се сключват при много по-добри продажни цени на произвежданите във ВМЗ изделия. Средната заплата в предприятието е нараснала с около 15 на сто, оотчитат още от икономическото министерство.

Заводите дори наемат нова работна ръка. През октомври са назначени 100 човека, а до края на годината ще бъдат наети още 300 човека.

Лукарски благодари на ръководството и на работниците за постигнатата през последните месеци стабилизация на предприятието и значително подобрените финансови резултати и изрази вяра, че резултатите ще бъдат още по-добри. "ВМЗ е моя кауза, вярвам че предприятието има бъдеще и тепърва ще виждаме все по-добри резултати”, заяви още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?