Във военен завод чиновниците били колкото работниците

МО започва да освобождава 70-годишните служители

Сградата на Министерството на отбраната в София, сн. БГНЕС
Военното министерство започва да освобождава т.нар. работещи пенсионери, но ще преценява всеки казус индивидуално заради липсата на по-млади кандидати, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
 
Той посочи, че в администрацията има 70-годишни хора, на които би следвало да им се даде възможност да почиват.
 
"В същото време в "Терем", а и не само там, има хора в пенсионна възраст, които са изключително добри специалисти, а млади експерти няма", добави той. 
 
Практиката на работещите пенсионери датира от години в МО и не може да се разглежда еднозначно. Повечето назначения са спорни и обикновено обслужват т.нар. "наши хора", но в същото време има дългогодишни експерти, които продължават да движат цели процеси в армията.
 
Традиционно всеки един военен министър по някое време от управлението си казва, че ще освободи работещите пенсионери, за да даде път на младите, но това така и не се случва. 
 
"Може и да бъркам, но на места администрацията е много голяма. В едно от предприятията на "Терем" администрацията е почти колкото работниците - това е абсолютно алогично", каза министърът без да посочва точно за кой завод става дума. 
 
Той добави, че за да се спестят разходи, "ще се лишим от хора в пенсионна възраст - навършили или близо до 70-годишна възраст".
 
Нашето желание е да дадем възможност на млади специалисти, но ще подходим индивидуално, каза Каракачанов.
 
Той обаче не даде конкретни разчети колко хора точно ще бъдат освободени. 
 
В петък военният министър и председателите на синдикалните организации ФНСО "Българска армия" и НС "Отбрана" Георги Братованов и Тодор Воденов подписаха нов Колективен трудов договор за следващите две години. 
 
И двете страни отчетоха добър социален диалог.
Споделяне

Още от България