Аню Ангелов: Не заслужавам прозвището "Ньойски"

Във Враца се възстановява бутафорно батальонче заради егото на няколко партийни лидери

Аню Ангелов

Бившият военен министър Аню Ангелов разкритикува плановете на наследника си Ангел Найденов да възстанови закритото по време на управлението на ГЕРБ поделение във Враца.

 

Ангелов обяви през личния си профил във Фейсбук, че му е писнало от "жалки клакьори и оплювковци по партийни и олигархически вестници и електронни медии да се упражняват върху моето име" и остро възрази срещу наложения му заради проведените от него съкращения прякор "Ньойски".

 

"Не съм участвал в съкращаването на БА от 120 хиляди военнослужещи до 44100 заедно с цивилните служители. За целта в средата на 1997 г поисках сам и бях освободен от длъжността зам.-началник на ГЩ в момента, когато се обсъждаше прословутия план 2010. Така се постъпва, когато не си съгласен с предстоящите съкращения, а не да се молиш на лидерите на управляващата партия да ти удължат мандата с 2 години, когато няма абсолютно никакво законово основание за удължаване даже с един ден", посочва Ангелов.

 

Бившият военен министър вероятно визира най-висшия военен началника на отбраната Симеон Симеонов, чийто мандат бе продължен по време на управлението на ГЕРБ, въпреки че първоначално Ангелов твърдеше, че няма такава законова възможност. Симеонов обяви публично, че не е бил съгласен с решението на Ангелов да бъде въведена пенсионна възраст за военните.

 

"Не аз съм ликвидирал три дивизии, две танкови бригади, двете ракетни бригади, зенитноракетната бригада и над 30 гарнизона. Не аз съм въвел безпрецедентната отмяна на наборната служба без подготовка, която в други армии отнема десетилетие. Сиреч прозвището "ньойски" заслужавам не аз, а генералите на ръководни постове в годините след 1997 като Михо Михов, Никола Колев, Кирил Цветков и т.н.", посочва Ангелов.

 

Той заявява още, че носи "отговорност за Бялата книга от 2010 година, за планово трансформиране на Сухопътни войски на армията в две силни механизирани бригади с личен състав, съответстващ на стандартите на НАТО, освобождаване от щабовете на 5 и 9 бригади, намаляване с 50 процента на неимоверно раздутия щат на МО и щаба на отбраната по време на тройната коалиция и пълната им интеграция"

 

"За съжаление главно войниците от батальона във Враца не поискаха да заемат свободните места в гарнизоните на бригадите в Карлово и Стара Загора. В тези две бригади вече са сертифицирани две от шестте батальонни бойни групи след многократна подготовка в учебния център на армията на САЩ в Германия. На този фон изглежда много жалък опитът да се възстанови някакво бутафорно батальонче от 250 души при съвършено рухнала и неизползваема инфраструктура, само и само да се удовлетвори егото на няколко партийни лидери от бившата "червена" крепост Враца", посочва още Аню Ангелов.

 

Новото политическо ръководство на военното министерство планира да възстанови военното поделение във Враца. Освен това предприе и други промени в армейските планове, с които отмени планирани съкращения.

 

Ще бъде отменено реорганизирането на специалните сили в Пловдив, които трябваше да се трансформират от бригада в полк, и така няма да бъдат съкратени 300 души. Отмяната на реорганизацията в авиобазата в Безмер пък ще спаси работата на 200 военнослужещи и 20 цивилни служители. Отлага се, но временно, разформироването на седем бази на бригада "Логистика".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?