Във всички изборни секции зад граница ще има държавни служители

Във всички изборни секции ще има минимум по един представител на българската държава и той ще бъде държавен служител. Това съобщиха от Министерството на външните работи по време на провелото се в понеделник шесто и последно заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори.

Изпратените държавни служители не членуват в никаква политическа организация, което ще се отнася и за общо 136-те избирателни секции в Турция.

От МВнР уточниха, че командированите служители извън граница за изборите ще бъдат над
400 души. Те са преминали съответните обучения.

Цветозар Томов от ЦИК каза, че с броя на откритите секции за тези избори в чужбина са създадени условия да няма натрупване на повече от 500 души пред всяка една от тях.

Секционните комисии по закон се състоят най-малко от петима души. Партиите не демонстрират сериозен интерес към изпращането на хора за попълването им и затова се налага изпращането на голям брой държавни служители.

Броят на избирателните секции зад граница за предстоящия парламентарен вот е 426, като 31.92 на сто от тях са в Турция, 9.62 на сто - в САЩ, 9.39 процента във Великобритания, 4.46 на сто в Германия, 9.62 на сто - в Испания, а 2.58 на сто - във Франция.

Споделяне

Още от България