Въвежда се екооценка на сондирането за шистов газ

Проучването ще подлежи и на съгласуване с четири закона

Въвежда се екооценка на сондирането за шистов газ

За проучването и търсенето на шистов газ ще се изисква вече и оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), както и съгласуване на процедурите с още два, освен сегашните два закона. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред журналисти в сряда.

 

Ден по-рано от екоминистерството обявиха, че в отговор на запитване от страна на България и още пет-шест страни от Европейската комисия са съобщили, че европейското екологично законодателство допуска въвеждането на ОВОС за търсене на шистов газ. Сега тя уточни, че екооценката всъщност се изисква и затова Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще предложи такава поправка в Закона за опазване на околната среда. Същия ден парламентът одобри вече предложени корекции в този закон на първо четене. караджова заяви, че съгласно процедурата между второто четене "ще се въведат категорични изисквания за ОВОС за шистовия газ".

 

Тя каза още, че проучванията за шистов газ ще подлежат и на процедури на одобрение по Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества, тъй като в хидравличното разбиване на шистовите скални пластове се използват химикали, и по Закона за подземните богатства в частта му за управление на отпадъците от минната индустрия.

 

В момента проучванията и търсенето на нефт и газ подлежат само на оценки за съвместимост с биологичното разнообразие и на разрешителни за ползване на вода по Закона за водите. С въвеждането на ОВОС и съгласуване на процедурите по още два закона на практика се утежнява процедурата по одобрение на работната програма на инвеститорите в дейностите по проучване и търсене на шистов газ.

 

Не е ясно как тези намерения ще се възприемат от американската "Шеврон", която през юни получи петгодишно право да търси и проучва за шистов газ в Североизточна България край Нови Пазар, но все още не е сключен договорът с правителството, което като бонус за предоставеното разрешително ще получи 30 млн. евро. Чак като се подпише контрактът "Шеврон" трябва да внесе инвестиционната си програма за сондиране в МОСВ, което да я подложи на процедурите по одобрение, което сега се разширяват с още три.

 

Междувременно намеренията на "Шеврон" срещнаха съпротивата на редица екологични и граждански организации, които периодично провеждат протести в различни градове срещу сондирането за алтернативното гориво. Три партии пък – БСП, РЗС и "Атака", внесоха в парламента законопроекти за забрана на търсенето и добива на шистов газ, след като бяха поканени да направят това от премиера Бойко Борисов, за да се произнесе Народното събрание по въпроса и да е ясно защо в България няма диверсификация на източниците на горива.

 

Преди десетина дни от министерството на икономиката заявиха, че "Шеврон" наблюдават дискусията за шистовия газ в България и почват разяснителна кампания в общините, на чиято територия се предвижда да се правят проучвания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес