Въвежда се радиационен контрол на ГКПП-ата с нечленки на ЕС

Всички гранични пунктове на България с държави, които не са членове на Европейския съюз, от догодина ще бъдат оборудвани с портални монитори за радиационен контрол, съобщи пред журналисти заместник-председателят на Агенция за ядрено регулиране Лъчезар Костов.

Десет от съоръженията се доставят по проект на програма ФАР, за Пристанище-Варна и Летище-София апаратурата идва по проект на Международната агенция за атомна енергия и ЕС.Служителите на гранични пунктове вече са оборудвани с 40 броя мобилни радиационни измервателни уреди и 50 броя радиационни пейджъри, допълни Костов.

Ядреният регулатор през тази година е реагирал при 23 ситуации на установени източници на йонизиращо излъчване в метален скрап. За периода 1998-2007 г. агенцията е установила 144 случая на такова лъчение при метален скрап, като 138 от инцидентите са свързани с отпадъци, откраднати от закритите уранови мини. Костов допълни още, че в металургичните предприятия в България е монтирана апаратура за автоматизиран радиационен контрол на металния скрап.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?