Въвежда се разрешителен режим за внос на газово оръжие

Газовите пистолети и другите устройства за изстрелване на газови и сигнални заряди, които конструктивно са подходящи за преработване в огнестрелно оръжие ще бъдат включени в Списъка на оръжията и на стоките и технологиите с възможна двойна употреба, които подлежат на разрешителен режим за внос.

Решението е взето от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение за оръжията и устройствата с газови заряди след искане на МВР.

В писмо до главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева отбелязва, че това е само "първа стъпка от предприеманите допълнителни мерки за контрол на газовите пистолети, които могат да бъдат преработени в бойни".

Разрешенията, които издава Междуведомствената комисия, осигуряват контрол върху вносителите, отбелязват от Министерство на икономиката. За да се постигне необходимият ефект обаче трябва да бъдат предприети и последващи действия от служба "Контрол на общоопасните средства" на ДНСП за издаваните полицейски разрешения за придобиване, съхраняване, носене и употреба, внос, износ и транзитен превоз на тази категория газови пистолети, припомнят от ведомството на Лидия Шулева.

Преди повече от седмица МВР внесе предложение до зам. министър-председателя и министър на икономиката Лидия Шулева газовото оръжие, произведено в страните от ОНД и продаващо се у нас, да премине на разрешителен режим. Тогава главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов уточни, че искането се отнася за двата модела руски газови пистолети "ИЖ-70" и "ИЖ- 79 Байкал". Промяната на режима на тези пистолети се налага заради зачестилите напоследък случаи на преработката им от газови в бойни пистолети, с каквито по данни на МВР са извършени няколко от поръчковите убийства напоследък.

Споделяне

Още от България