Въвеждаме безплатни визи за македонците от 1 януари 2007 г.

Въвеждаме безплатни визи за македонците от 1 януари 2007 г.

След 1 януари 2007 г. България ще въведе безплатни входни визи за македонски граждани. Стойността им ще се покрива от българската държава. Това съобщи министърът на външните работи Ивайло Калфин след среща в петък с македонския си колега Антонио Милошоски, който е на официално посещение в София, първото за македонски външен министър от 7 години.

Двамата министри подписаха в петък споразумение за взаимни пътувания на гражданите на двете страни.

След подписването министър Калфин подчерта, че като член на ЕС България ще се стреми и ще прави всичко възможно за облекчаване на визовия режим, както и за негово пълно отпадане. Министърът обясни, че нямаме визов режим със страните от региона, тъй като те не са заплаха.

Много убедително ще можем да защитаваме в ЕС тезата, че нито Македония, нито Сърбия или друга държава, са някаква заплаха за която и да било страна в ЕС,  каза Калфин.

Българският външен министър изрази безрезервна подкрепа на страната ни за европейските перспективи пред Македония. "Надявам се, че 2008 ще е годината, в която Скопие ще получи покана за членство в НАТО”, каза той.  

Македонският му колега допълни, че “ако до вчера в лицето на България неговата страна е имала лобист за стремежите на Македония за членство в НАТО, след януари 2007 г. ще има и лобист за нейните стремежи за членство в Европейския съюз”.

Въпросът за неприемливите квалификации в македонските учебници по история по отношение на България не е бил обсъждан, стана ясно от думите на двамата дипломати. „Решихме да оставим историята на историците, а ние да правим нещо конкретно и по-добро, което ще донесе полза за двете страни, особено по отношение на икономическото развитие”, заяви Милошоски.

Той съобщи, че е получил уверения от българска страна, че правителството няма да възпрепятства правото на всеки да може да изрази националното си чувство, така както смята.

Всеки в България има право на самоопределение и няма никакви ограничения в това отношение, заяви Калфин.

Срещата между двамата министри в петък позатопли отношенията ни със Скопие, които бях обтегнати от лятото. Тогава министър Калфин заяви, че България подкрепя Македония за членство в ЕС, но ще настояваме за спазване на принципите на добросъседство и липса на агресия към българската нация или история от страна на македонските власти. Калфин посочи, че България подкрепя еврочленството на Македония, но не е нормално подкрепата да е безусловна, защото има критерии, които трябва да се изпълняват.

Това бе първото по рода си предупреждение на представител на българското правителство по отношение на Македония.

Скопие реагира и обяви, че такива изявления не са в полза на принципите на добросъседство и поиска македонският посланик у нас да бъде приет във външно министерство. Срещата обаче бе осуетена от българска страна.

В петък на въпрос на македонски журналист за решението на Европейския съд по правата на човека за отказа на България да регистрира ОМО - Илинден, Калфин обясни, че решението на съда не предполага регистрация на партията от български съд.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?