Въвеждането на европейските стандарти ще повиши цената на хляба

Въвеждането на европейските стандарти в хлебопроизводството ще повиши цените на хляба, прогнозират браншовите организации. За да отговаря на европейските стандарти, една средно голяма фирма за производство на хляб ще трябва да инвестира около 500 000 лева, каза заместник-председателят на Браншовата организация на хлебопроизводителите Иван Иванов.

В момента цената на бял обикновен хляб от 800 грама в Белгия е 1,44 евро, в Чехия е 1,20 евро, а в Гърция е 1,80 евро, уточни председателят на Асоциацията хлебопроизводителите и сладкарите у нас Георги Бекяров.

До приемането на България в Европейския съюз хлябът постепенно ще достигне тези цени, прогнозира Георги Бекяров. Средната цена на бял хляб от един килограм у нас сега е около 0,90 лв. С присъединяването на страната ни в евросъюза всяка фирма, която не отговаря на европейските стандарти ще бъде закрита.

В момента тези стандарти не са задължителни за България, но вече около 10 хлебопекарни са ги получили, съобщи Георги Бекяров. Според европейските изисквания фурна с капацитет от 4 тона продукция трябва да разполага с площ от 450 кв. м.

Цената на хляба ще върви нагоре и заради поскъпването на енергоносителите и петролните продукти, а също и заради необходимостта от увеличаване заплатите на хлебарите, допълни Иван Иванов.

От браншовите организации констатираха, че е намаляла консумацията на хляб в страната. През 2000 г. българинът е ял по 132,6 кг годишно хляб и хлебни изделия, а сега той консумира 124 кг.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?