Според експерти и депутати

Въвеждането на машинно гласуване може да отнеме година

Граждани и фирми споделиха болки и изобретения пред комисията на Мая Манолова

Въвеждането на машинно гласуване, за което се обявиха народните представители от БСП и ДПС, ще отнеме минимум "между половин и една година”. Нито една фирма не може да го внедри в по-кратък срок, стана ясно в сряда на поредното заседание на временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс.

По този начин идеята за премахване на бюлетините и заменянето им с техника като превенция срещу манипулиране на вота, се превръща в поредното "алиби" на управляващите за оставането им на власт.

Благовидните намерения за промени в Изборния кодекс прераснаха в план за изготвяне на изцяло нов закон, а след това се добави и идеята за промяна в избирателната система. Гражданите, които протестират вече четвърта седмица с искане за оставка на правителството и предсрочни избори, смятат, че тези маневри целят да се отклони вниманието и че депутатите могат да се ограничат само до най-належащите и разумни поправки в сегашния закон.

Според груби изчисления, ако се стигне до въвеждане на машинно гласуване за следващите избори, те няма да могат да се проведат и заедно с европейските през май догодина. Управляващите си дадоха срок от 3 месеца за подготовка на Изборния кодекс, което означава, че ще го завършат през ноември. Следва първо и второ четене в пленарна зала, което може да се проточи до Коледа и да се прехвърли за януари или февруари 2014 г. тогава евентуално ще трябва да се обявява и обществената поръчка за избор на фирма за машинно гласуване, което би отнело неопределено време, ако има и обжалвания.

Изобретенията -от машина подобна на банкомат до устройства с тъчскрийн

Временната комисия, председателствана от Мая Манолова (БСП), бе поканила четири фирми, които да изложат предложенията си за машинно гласуване. Представителите на консорциума "Секюрити Солюшън Инститют” и фирмите "Датекс”, "Лирекс” и "Дейзи” посочиха, че възможностите са много и различни - от смесена система с електронни и хартиени носители, до цялостно премахване на бюлетините.

Валентин Кисимов (зам.-ректор на УНСС – бел.ред.), който представлява една от компаниите, каза, че с въвеждането на машинно гласуване "всяко провеждане на избори ще струва между 100 000 и 200 000 лв”. "По този начин могат да се правят референдуми всеки месец”, допълни той.

Различните фирми предложиха гласуване с електронен подпис, SMS-потвърждаване на избора, тъчскийн или бутони и магнитна карта, която ще гарантира тайната на вота.

Пенчо Илиев, представител на една от фирмите, предложи да се гласува с устройство, подобно на банкомат, с което всички могат да се справят, тъй като са ползвали банкомат.

Идеята е да се издават карти за еднократно гласуване, гласоподавателят да влиза с картата в стаичката, да я мушка в устройството като в банкомат и също подобно на банкомат да избере номера на бюлетината и кандидата. След това ще се отпечатва бюлетина с уникален баркод. Илиев уточни, че има възможности устройството да е с тъчскрийн, но според него обичайните клавиши ще улеснят хората.

Машина с тъчскрийн предложи екипът на друга компания, в която участва и преподавател в УНСС, който е направил първата система за електронно изпитване.

Деян Йовков от тази фирма разясни тяхната идея – в избирателните секции да има няколко машини за гласуване и по една машина за контрол на идентичността, включваща терминал, скенер за лични документи, камера и принтер. Тя ще се управлява със специализиран софтуер, свързан с ГРАО и системата за лични документи на МВР. Машината за гласуване включва терминал с тъчскрийн, поне 22-инчов, и ще се управлява от софтуер с връзка с ЦИК. На екрана освен имената на кандидатите, ще се появяват зелен и червен бутон, съответно "избери" и "откажи".

Според Ивайло Велев, представител на друга фирма, е по-добре да се запази и старият начин на гласуване, като бъде контролиран от електронни устройства. По този начин ще има
възможност за двоен контрол. Според него може бюлетините да се печатат на място в избирателните секции и по този начин да има толкова бюлетини, колкото избиратели са се явили. Не трябва да има връзка между идентифициращото устройство и устройството, което отчита гласуването, защото винаги може да остане съмнение доколко не се прави връзка между личната ти информация и гласуването. Той смята, че до машината трябва да има например 100 бюлетини, предварително разпечатани в началото на деня, като машината ги разпечатва автоматично.

Гласоподавателят трябва да вземе бюлетината и после да я пусне на скенера. Така се отчита вотът му и машинно, като след това я пуска и в урната.

"Секретът на вота", образователният ценз и прочее граждански идеи

Дискусията премина изключително забавно, тъй като в нея взеха участие случайни граждани и "притежатели на лицензи” за всевъзможни изобретения, които се впуснаха в разговор как ще се запази "секретът на вота".

Няма система, която да гарантира конституционното право за запазване тайната вота, убеден е гражданинът Георги Герасимов. Затова той предложи революционна идея, каквато "само сме гледали по филмите” - "след като се провери личната карта на гласоподавателя, той да поставя ръката си на пулт в тъмната стаичка, да му се измери пулсът и система да разчете дали той е човек или член на комисията”.

В дебата, но не по същество, се намесиха и едри момчета с характерни антропологични белези, които се представиха за част от инициативата "Свобода”. Те запитаха как ще се гарантира правото на 10 000 клошари да гласуват, в контекста на предложение за упражняване на вот чрез тъчскрийн екран, който да показва имената на партиите, техните лога и снимки на кандидатите.

Думата взе и Светозар Съев от "Народна партия”, създадена в събота от протестиращия през февруари Янаки Ганчев. Според Съев, който се представи за един от първите IT-специалисти в България ("Още по времето на Тато се занимавах с компютри в Студентски град”) държавата не трябва да харчи милиони, а просто да сложи по един компютър в тъмната стаичка.

Тъй като заседанието на комисията се предаваше на живо по БНТ2, представителите на "Свобода” използваха случая да разкритикуват опорочаването на протестите както сега, така и през февруари.

Цветан Бонев - представител на гражданска организация, заяви, че трябва да се забрани на хората, които нямат средно образование, да гласуват, тъй като са лесно манипулируеми.

Шефът на комисията Мая Манолова отбеляза, че целта е да се предложи универсална и проста машина, която да е лесна за ползване и в по-отдалечени населени места от хора, които не са работили с компютър. Тя уточни, че проведената среща е само за изслушване на възможните варианти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?