Въвеждат се безплатни есемеси за промени в Търговския и Имотния регистър

Агенция по вписванията, снимка БГНЕС

От 1 януари 2015 г. е осигурено безплатно информиране чрез есемес за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър и за услугите от службите по вписванията, съобщиха от Агенцията по вписванията във вторник. Който иска да се ползва от тези услуги, трябва да подаде заявление в Търговския и Имотния регистър.

За Търговския регистър заявления за безплатно есемес известяване могат да подават само хората, които имат право да управляват и представляват фирмата. За Имотния регистър услугата е само собствениците на имоти.

От Агенцията по вписванията припомнят още, че от 1 януари ще бъдат полагани холограмни стикери, безплатни за бизнеса и гражданите, върху редица документи

Това са удостоверенията за актуално състояние, удостоверенията за вписани обстоятелства относно раздел ликвидация, удостоверенията за вписани обстоятелства относно раздел несъстоятелност, всички други документи, които удостоверяват обстоятелства и съдържат мокър печат.

Холограмни стикери ще се поставят и от документите, издавани от Имотния регистър. Това са заверените преписи на актове, удостоверенията за вещни тежести и удостоверенията по чл.46 от Правилника за вписванията.

Същите означения има и за удостоверенията за вписани обстоятелства в регистър БУЛСТАТ, както и удостоверенията за наличие на режим на имуществени отношения между съпрузите.

Споделяне

Още от Бизнес