Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Въвеждат се е-запори върху банковите сметки на длъжници

Чужди съдебни решения за издръжка вече ще се признават и в България

2 коментара
Въвеждат се е-запори върху банковите сметки на длъжници

Въвеждане на електронните запори върху вземания по сметки в банка, както и признаване на чужди съдебни решения за издръжка са част от предвидените промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които бяха одобрени от правителството.

Целта е да се защитят всички страни в производството по принудителното изпълнение.

Промените в ГПК засягат две основни теми. Едната е цялостно усъвършенстване на уредбата на изпълнителното производство, а другата е създаване на уредба за признаване и допускане до изпълнение на чуждестранни съдебни решения за издръжка, е посочено в правителственото съобщение.

В законопроекта са заложени по-големи гаранции за защита на интересите на страните в производството по гражданските дела, като същевременно се отстраняват редица причини за забавяне и неефективност на принудителното изпълнение.

Въвежда се изискване за спазване на принципа за адекватност и съразмерност на правната принуда в изпълнителния процес. Целта е да не се стига до излишно блокиране на дейността на длъжника, каквито случаи се срещат в практиката. Те водят до невъзможност да се плащат договорени доставки и заплати на работници и служители.

Промените в ГПК предвиждат още разширяване на възможността на длъжника да оспорва действията на съдебния изпълнител в хода на процеса. Въвежда се изискване за задължително назначаване на вещо лице при оценка на имущество с по-висока стойност, както и други мерки, насочени към постигане на справедлива и максимално висока цена при публичната продан.

Създава се по-добра защита на несеквестируемия доход (частта от работната заплата, която не може да бъде пипана от съдебните изпълнители). Въвеждат се и редица гаранции срещу злоупотреба от страна на взискатели и съдебни изпълнители, се казва в правителственото съобщение.

Електронни запори

Промените предвиждат въвеждане на електронните запори върху вземания по сметки в банка. За целта се променя чл. 450А от ГПК. По този начин не само ще се увеличи ефективността на производството, но многократно ще се намали таксата на това действие по изпълнението, се казва в правителственото съобщение.

За целта в преходните разпоредби на ГПК е заложено задължение за министъра на правосъдието в 3-месечен срок от влизане в сила на закона да издаде наредба за изграждане на унифицирана среда за обмен на електронни запори.

Правят се измененията и в чл. 427, които имат за цел да отстранят проблемите, свързани с подсъдността в изпълнителното производство, както и да създадат сигурност и предвидимост не само за длъжниците при образуване на изпълнителните дела, но и за всички заинтересовани страни.

Текстовете кореспондират с уредбата на подсъдността в исковото и заповедното производство, като насочват изпълнителните дела освен в районите, където ще се осребрява имуществото, и там, където реално се намира длъжникът.

Предлага се също и допълнителната защита в случай на неплатени възнаграждения и обезщетения за работа.

Доброволното издължаване

Предлага се намаляване от 30 на 20% от задължението на първоначалната доброволна вноска при издължаване, с внасянето на която длъжникът може да поиска спиране на изпълнението. Целта е разширяване на възможностите за доброволно издължаване и запазване на имуществото на длъжниците.

При определяне на началните цени на продажбите на вещи в изпълнителното производство се въвежда правилото за задължително назначаване на вещо лице за вещи на стойност над 5000 лв., превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства.

За имущество на по-ниска стойност назначаването на вещо лице ще зависи от волята на страните или според необходимостта от специални знания.

Предлага се още всяка от страните да може да оспори цената на вещта към определянето ѝ и да поиска нова оценка с назначаване на вещо лице.

Предлага се и увеличение на началната цена от 75 на 85% от стойността на вещта, както и удължаване от една на две седмици на срока, в който купувачът е длъжен да внесе предложената от него цена. Целта е да му се даде реална възможност да получи банков кредит, за да изплати сумата. Това също е мярка за покачване на продажните цени в интерес както на длъжниците, така и на взискателите.

Повече действия на съдебните изпълнители ще могат да се обжалват

Разширява се обхватът на действията на съдебния изпълнител, които могат да се обжалват, включително отказът му да спре, прекрати или приключи принудителното изпълнение, както и отказът да извърши нова оценка на имуществото, когато определената цена е била оспорена.

При публична продан се премахва възможността за подаване на множество наддавателни предложения, както и за манипулиране на търговете чрез писмена оферта на нереално висока цена. Целта е да се прекрати съществуващата практика наддавачи да подават няколко писмени предложения, едно от които с много висока цена, след което обаче не внасят цената и така осуетяват устното наддаване и придобиват имотите на ниски цени.

При уредбата на несеквестируемостта на доходите се съобразява минималният праг с критерия минимална работна заплата, която подлежи на индексация. Създава се нов чл. 446а "Несеквестируем доход, получен по сметка в банка".

Признаване на чуждите съдебни решения за издръжка

Промените предвиждат още признаване на чужди съдебни решения за издръжка. За целта в ГПК се създава част осма "Особени правила относно производството по граждански дела при действие на международни договори" с глава шестдесета - "Признаване и допускане до изпълнение на съдебни решения при действието на Конвенцията за международното събиране на издръжка на деца и на други членове на семейството". Става въпрос за Хагската конвенция от 2007 г., която е в сила за България от 1 август 2014 г.

Целта на конвенцията е да бъде осигурено ефективното събиране на издръжка за деца и за други членове на семейството в случаите, когато задължението за издръжка е възникнало в една държава, а изпълнението трябва да се осъществи в друга държава.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #2
  2. Lady Jane
    #1

    А ще бъдат ли признавани в чужбина български съдебни решения?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.