Въвеждат се онлайн разрешителни за извънгабаритни товари

Въвеждат се онлайн разрешителни за извънгабаритни товари

Разрешителните за извънгабаритни товари ще се заявяват и получават онлайн от 2016 г. Това съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) при отчитането на изпълнението на европейски проект.

Двете нови електронни услуги са реализирани по проект за подобряване обслужването на гражданите, финансиран от оперативна програма "Административен капацитет" 2007-2013 г.

Едната електронна услуга е за издаване на разрешителни за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства съгласно Наредбата за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства.

Втората е при разрешаването на движението на извънгабаритни и/или тежки превозни средства, които имат обща маса до 45 тона или натоварване на ос, което не превишава с повече от 30% допустимите максимални натоварвания на ос. При този режим се заплаща само дължимата такса и се предоставя платежен документ, без да е необходимо издаване на разрешително.

В момента и за двете услуги е необходимо заявлението за издаване на разрешително за движение на извънгабаритен товар да бъде подадено лично от гражданина или от служител на фирмата в съответното областно пътно управление или в централната администрация на пътната агенция.

От началото на годината досега са издадени общо 17 613 броя разрешителни за движение на извънгабаритен товар.

Вече АПИ осигурява на гражданите и бизнеса двете услуги чрез бърза и лесна административна процедура в съответствие с изискванията на Закона за електронното управление, каза ръководителят на проекта Десислава Янева.

Подаването на заявлението, заплащането на таксата, издаването му и получаването на разрешителното за извънгабаритен товар ще може да се извършва от компютъра в офиса или вкъщи чрез използване на електронен подпис. Заявителят ще има постоянен достъп и до архив с вече получените разрешителни, каза Драгомир Манов, ръководител на проект от страна на изпълнителя "Контракс" АД.

Изпълнител на проекта е ДЗЗД "АПИ-ЕАУ" с участници "Контракс" АД и бившият заместник-министър на транспорта в първото правителство на Бойко Борисов Първан Русинов. Стойността на договора е 445 488 лв. без ДДС.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?