Въвеждат се отделни щандове за свежото и за манипулираното месо

Въвеждат се отделни щандове за свежото и за манипулираното месо

Търговците ще бъдат задължени да продават на отделни щандове наистина прясното месо и това, което е било манипулирано. Това предвижда нов закон за храните, заяви министърът на земеделието Десислава Танева в четвъртък по време на кампания за пазаруване на български продукти за Великден.

В момента масова практика е в големите търговски мрежи като охладено да се предлага просто размразено месо. Голяма част от него е внос на ниски цени от освободени от резервите количества дълбоко замразени меса. Вече свежото месо ще трябва да се предлага в отделна витрина, а веднъж обработваните мръвки да са обозначени.

Танева разказа, че за Великден вече на пазара ни е влязло замразено новозеландско агнешко, а най-често вносното агнешко е от Румъния. Общо импортът на агнешко месо у нас варира между 8 и 10 процента. Все пак най-голямото предлагане за великденските празници е на българска прясна продукция, която е на по-високи цени, но се отличава и с по-добро качество и вкус, обясниха Танева и председателят на асоциацията на земеделските производители и бивш агроминистър Венцислав Върбанов.

Румънското агнешко сигурно ще е с 2 или 3 лв. по-евтино от българското, но и е с много по-различен вкус, обясни той. Породите животни са по-различни от нашите, дава се много концентриран фураж, който също променя вкусовите качества на месото, допълни Върбанов.

Танева призова потребителите да искат информация за произхода на предлаганото им месо.

Споделяне

Още от Бизнес