Въвеждат се по-строги изисквания за газовете от моторни лодки и яхти

Въвеждат се по-строги изисквания за газовете от моторни лодки и яхти

По-строги стават изискванията за емисиите на отработени газове от двигателите на моторни лодки и яхти за отдих и за лично ползване, реши правителството на редовното си заседание в сряда. Това се налага заради европейските изисквания.

Предвиден е преходен период от една година (до 18.01.2017 г.), през който двигателите ще могат да се пускат на пазара съгласно действащите норми за отработени газове, а за малките и средни предприятия този период е четири години – до 18.01.2020 г.

Новата наредба по-ясно и пропорционално разпределя задълженията на икономическите оператори в зависимост от ролята им във веригата на предоставяне на пазара. Въвеждат се и задължения на частните лица, които внасят за свое ползване плавателни съдове от страни извън ЕС, когато производителят на такива плавателни съдове не е спазил изискванията на европейското законодателство. В тези случаи плавателният съд ще може да се използва само след като частното лице, което го внася, докаже с помощта на сертифициращ орган, че плавателният съд отговаря на изискванията на наредбата.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?