"Въздействие отвън" е причина за катастрофата над Синай

Възможно е взрив в багажното отделение да е предизвикал разхерметизация на самолета

"Въздействие отвън" е причина за катастрофата над Синай

"Механично въздействие" отвън върху руския самолет, катастрофирал в събота в Египет, е "единствената обяснима причина" машината да се разпадне във въздуха, както сочат изводите на руския Междудържавен авиационен комитет. Това заяви в понеделник Александър Смирнов, заместник-генерален директор на превозвача - компанията "Когалимавиа", цитиран от Интерфакс.

"Няма такова съчетание от откази на системи", което би дало същия ефект, увери той.
Евентуална разхерметизация на корпуса не може сама по себе си да доведе до катастрофа - в такъв случай пътниците и екипажът си слагат кислородни маски, самолетът намалява височината и, ако трябва, извършва аварийно кацане, обясни Смирнов. Според него, самолетът е бил във "великолепно техническо състояние". Същото заяви и зам.-генералният директор Виктор Юнг.

Екипажът "вероятно (. . .) изцяло е изгубил работоспособност" и не е могъл да сигнализира за бедствие - така обясни колега на Смирнов и Юнг липсата на опити за връзка с наземните служби по време на аварийната ситуация.

Според Виктор Юнг, през последните секунди самолетът е бил "в неуправляем полет, не е летял, а е падал", вероятно защото е получил "значителни повреди в конструкцията". Не е имало нито един опит да се осъществи връзка и да се докладва за аварийната ситуация, потвърди той.

В авиацията по принцип има проблеми с горивото, но в най-лошия случай те биха довели до спиране на двигателите - не и до разрушаване на самолета във въздуха, допълни Юнг.

Системните проверки изключват възможността в конструкцията на еърбъса, катастрофирал в Египет, да е имало пукнатини, дължащи се на умора на материала, заяви друг зам.-генерален директор на авиокомпанията - Андрей Аверянов. За последен път такава проверка на въпросния самолет е правена през март 2014 г. А проектантите прилагат определени "норми, които гарантират, че в интервала между прегледите нито една пукнатина от този род не може да се развие до критичен размер", подчерта Аверянов.

"Твърдението на превозвача е преждевременно и необосновано"

Днешното изявление на авиокомпания "Когалимавиа" за външно въздействие върху самолета е преждевременно и необосновано, заяви обаче по тв канала "Россия 24" шефът на "Росавиация" Александър Нерадко.

Това изявление "не се основава на никакви реални факти. Предстои още много работа за детайлно изучаване на елементите на конструкцията на (самолета), разшифровка и анализ на записите на бордовите автоматични записващи устройства. Да се правят сега някакви изводи, заключения за причините за разрушаването на самолета във въздуха,. . . е преждевременно и не почива на никакви основания", подчерта Нерадко.

Той каза още, че разшифроването на записите от черните кутии ще започне в Египет, след като там пристигнат представители на всички страни, участващи в международното разследване - Египет и Русия, Германия и Франция (двете страни, в които е проектиран и построен самолетът), както и Ирландия - страната, в която той е бил регистриран. Египетските власти разполагат със съответното оборудване, посочи Нерадко.

Той добави, че в Кайро е пристигнала и втора група руски специалисти, които ще работят по разшифроването в египетското министерство на гражданската авиация. Според тях външното състояние на обвивките на двете черни кутии е задоволително.

Самолетът на руската авиокомпания "Когалимавиа", изпълняващ рейс по маршрута Шарм ел Шейх - Санкт Петербург, падна от над 9000 м височина в пустинята в Северен Синай около половин час след излитането си. Загинаха всичките 224 души, намирали се на борда.

Руското министерство на извънредните ситуации разшири зоната на издирване в района на катастрофата от 20 на 30 кв. км, съобщи по "Россия 24" министърът на транспорта Владимир Пучков. От зоната на бедствието са събрани лични вещи на загиналите. Издирването на телата се извършва с безпилотни летателни апарати - руско производство, използват се и специални прибори и всички съвременни технологии, които позволяват да се работи в сложните пустинни условия и горещо време. Според министъра издирвателната операция на мястото на трагедията ще продължи до намирането на всички фрагменти от телата на загиналите.
Новооткрити тела на загинали и техни лични вещи ще бъдат изпратени в Русия с още два самолетни рейса тази вечер и утре вечерта. Тази сутрин в Санкт Петербург кацна първият самолет с тела на жертви от катастрофата, докарал в Русия останките на 144 пътници и членове на екипажа, съобщи по-рано "Лента".

Взрив в багажното отделение?

Най-голямата въздушна катастрофа в историята на днешна Русия е била предизвикана от взривна разхерметизация на самолетния салон, пише "Комерсант" в понеделник. Вестникът припомня, че след оглед на мястото, където се е разбила машината, изпълнителният директор на Междудържавния авиационен комитет (МАК) на Русия Виктор Сороченко направи извода, че еърбъсът се е разпаднал на голяма височина. Отломките са се пръснали на огромна елипсовидна площ - около 8 на 4 километра, се казва в материала.

Според всекидневника разхерметизацията може да е предизвикана от малка бомба, сложена в багажа (както в случая с боинга на "Пан Американ", експлодирал над Локърби през 1988 г.), откъснали се части от двигателя или пукнатини от умора на материала в носещите конструкции.

За да се разбере точната причина, освен анализ на записите от черните кутии ще трябва да бъдат събрани всички отломки от самолета, за да се възстанови контурът на падналата машина. "Само внимателен оглед на всички подредени елементи и проверка дали носят следи от експлозив ще покажат какво е разрушило самолета", обяснява "Комерсант".

Основна версия остава катастрофата да се дължи на повреда, пише "РБК дейли" и припомня, че руски и египетски служители отхвърлиха възможността за атентат.

Самолетна катастрофа заради повреда, и то на голяма височина, е нещо много рядко, отбелязва експертът Александър Фридлянд - най-често причина е човешкият фактор, а самолети се разбиват предимно при излитане или кацане, припомня той. Според него, в машината може да е избухнал пожар заради повреди в електросистемата или експлозия в багажника.

Вестникът поставя под съмнение хипотезите, че самолетът е бил твърде стар. Катастрофиралият лайнер е бил на 18 години, а средната възраст на руските самолети е 21 години, отбелязва "РБК дейли".

Потвърдените сведения за причините, довели до трагедията, все още са твърде оскъдни. Но дават повод да се замислим - най-вече за състоянието на руския въздушен отрасъл, подчертава "Новие известия". За разлика от повечето катастрофи с руски самолети общо е мнението, че не може и дума да става за "човешкия фактор". Четирийсет и осемгодишният командир на машината Валерий Немов е бил смятан за много опитен пилот с 12 хиляди часа във въздуха, пише вестникът.

"Екипажът няма нищо общо", защото машината е летяла на автопилот, коментира Юрий Ситник, заслужил пилот на Русия.

Самолети се разпадат във въздуха съвсем не заради лошо гориво, а, грубо казано, по две причини: или експлозия, или нарушена якост на корпуса заради умора на материала, което не е могло да се забележи преди полета. Случват се такива неща, добавя Владимир Бирюков, летец-изпитател. "Екипажът е бил великолепен, подготвен. Техниката също няма начин да се е счупила толкова бързо и мигновено (. . .) Остава само външно влияние", резюмира колегата му Магомед Толбоев.

Терористичен акт?

В събота отговорността за катастрофата бе поета от египетска ислямистка групировка, контролирана от "Ислямска държава". Според руските власти, изявлението ѝ трябва да се приема скептично. Министърът на транспорта Максим Соколов заяви, че нито Русия, нито Египет имат информация, която да потвърждава такива измислици.

"Случва се наистина някой да поеме отговорността, както се казва, "за да се изфука", но всяко подобно изявление заслужава внимание и трябва да се провери, изтъква пред "Новие известия" Александър Гуров, генерал-майор от Федералната служба за сигурност в оставка.

Британските "Таймс" и "Гардиън" правят паралели със сваления над Украйна малайзийски пътнически Боинг и изразяват съмнения, че ислямистите, които воюват с египетската армия на Синайския полуостров, притежават въоръжение подобно на зенитно-ракетните комплекси "Бук".

От друга страна, експерти по безопасността на полетите смятат за напълно възможно радикалните групировки, които се зарекоха да отмъстят на Русия за въздушните ѝ удари в Сирия, да са заложили бомба на борда на самолета, отбелязва "Гардиън".

В. "Дейли телеграф" цитира бившия френски разузнавач Ив Тротиньон, който обръща внимание на формулировката на изявлението, с което свързана с "Ислямска държава" групировка поема отговорността за разбиването на самолета. Той изтъква, че в изявлението не се говори за сваляне на самолета, а за разрушаването му, което според него означава, че може да става дума за бомба на борда или друг вид саботаж.

Експерти по тероризма освен това отбелязват, че ИД никога не е поемала отговорност за атентати, които не е извършила.

В друга статия на "Дейли телеграф" се изразява учудване, че и руските, и египетските власти отхвърлят всякаква връзка на катастрофата с тероризма, въпреки че самолетът е летял над райони, където действат джихадисти, без да се забравя, че Русия е станала враг на ислямистите заради въздушните си удари в Сирия.

Властите на Египет преди всичко се опитват да предотвратят разпространение на коментари, че джихадистите на Синайския полуостров не подлежат на контрол, а в Русия са обезпокоени да не се създаде впечатление, че руските туристи могат да пострадат заради военната операция на президента Владимир Путин в Сирия, допуска вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят