Въздухът в полския зимен курорт Закопане е по-мръсен отколкото в Делхи

Въздухът в полския зимен курорт Закопане е по-мръсен отколкото в Делхи

Броени дни преди началото на активния зимен сезон в Полша най-популярният планински курорт на страната - Закопане, се задъхва от задушлив смог, който е по-гъст от този в индийската столица Делхи - един от най-замърсените градове в света, казаха днес полски екоактивисти, цитирани от Ройтерс.

Въпросът стигна до Европейската комисия, която миналия месец започна съдебна процедура срещу Полша заради протакането на въпроса за лошото качество на въздуха, предизвикано от масовото домашно отопление с въглища. Заради това въздухът в страната е най-мръсният в Европа и представлява голям риск за общественото здраве, посочва агенцията.

Това се усеща особено тежко в южната част на страната край зимните ски курорти като Закопане в планината Татрите, където собствениците на жилища пренебрегват екологичните правила. Концентрацията на фини прахови частици, която рязко повишава риска от белодробни заболявания, достигна тази седмица в града върхови стойности от 520 микрограма на кубичен метър въздух според официални данни от правителствения инспекторат за защита на околната среда.

Природозащитната група "Полски аларм смогови" посочи в декларация, че това е доста над равнището от 445 микрограма, измерено в Делхи.

Екоминистерството признава проблема, но твърди, че ситуацията постепенно се подобрява чрез модернизирането на отоплителните системи и други енергоефективни мерки за домовете. Но според екоактивистите над 40 000 поляци всяка година умират преждевременно заради мръсния въздух. Според тях това изисква по-решителни мерки за защита на общественото здраве в Полша.

Законодателството в страната изисква властите да бият публична тревога, ако концентрацията на твърди прахови частици достигне 300 микрограма средно в ден. Според еколозите обаче тази норма е твърде "щедра", тъй като във Франция, например, такава тревога се обявява при 80 микрограма на кубик въздух. "По-резистентни ли са дробовете на поляците от тези на французите или унгарците", риторично попита представител на "Полски аларм смогови" в изказване пред Ройтерс.

Активният ски сезон в Закопане трябва да започне на 18 януари заедно със зимната ваканция на учениците. Засилването на автомобилния трафик заради ваканцията се очаква още повече да утежни положението със замърсяването на въздуха.

Споделяне

Още от Европа