Въздухът в София бил по-чист през 2018 г.

Въздухът в София бил по-чист през 2018 г.

Качеството на въздуха в София се е подобрило през миналата година в сравнение с 2017 г. Превишенията на нормите за фини прахови частици били със 17% по-малко през 2018 г. в сравнение с предходната година. Причина за това били и мерките на Столичната община срещу проблема - подмяна на превозните средства на градския транспорт, разширението на метрото, включително и пускане на евтин градски транспорт в дни със сериозно замърсяване.

Това стана ясно от изказване на зам.-кмета по околната среда на София Йоана Христова в понеделник пред БНТ.

Христова обясни още, че през уикенда е регистрирано прекомерно замърсяване с фини прахови частици в събота. Такова не е отчетено в неделя, въпреки че според данни на Европейската агенция по околна среда е имало превишение на праговете и в този ден. Христова обясни разминаването с това, че данните на европейската агенция са с натрупване и за различни замърсители, не само за фини прахови частици.

На сайта на общината се публикува информация за отчетените стойности от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда на часова база. В неделя те не са отчели прекомерна концентрация на прах в София. Това казват и обобщените 24-часови данни на агенцията, публикувани в понеделник. Според тях прекомерно замърсяване е имало в Благоевград, Смолян, Пловдив, Перник, Кърджали, Ловеч и Горна Оряховица.

Ден по-рано прекомерна концентрация на фини прахови частици е отчетена на повече места. Най-сериозно е било замърсяването, засечено от станцията на агенцията в софийския кв. "Надежда" - почти 4 пъти над нормата. Превишения са регистрирали и останалите четири градски станции в столицата, въпреки че според прогнозата, изготвяна от Националния институт по метеорология и хидрология за общината, проблеми с въздуха през уикенда не трябваше да има. Христова обаче обясни, че имало очаквания за цамърсяване и за това общината започнала "усилено миеуне" на улици и булеварди още на 17 и 18 януари. Почистването на пътните платна е една от мерките на общината срещу смога. От думите на Христова стана ясно, че въпреки усилията на общината проблеми със замърсяването имало, тъй като в столицата задухал вятър по-късно от очакваното.

Споделяне

Още по темата

Още от България