Въздухът в центъра на София бил 6 пъти по-чист без коли по улиците

Въздухът в центъра на София бил 6 пъти по-чист без коли по улиците

Въздухът в центъра на София бил с 6 пъти по-чист, ако по улиците не се движат автомобили. Това показват данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за качеството на въздуха в деня без автомобили, част от Европейската седмица на мобилността.

Измерванията са направени в периода 19 - 22 септември от мобилна станция, разположена в района на пл. "Княз Александър І Батенберг". В деня без коли концентрацията на азотен диоксид е била с 2 до 6 пъти по-малка в сравнение с обикновен ден. Между 2 и 5 пъти по-малко е било количеството на фини прахови частици, които са основен проблем за въздуха в столицата. Въглеродният диоксид и серният диоксид са намалели до 3 пъти.

"Експертите на ИАОС посочват, че в централната част на София, в която няма точкови източници (предприятия), емитиращи вредни вещества, и без отопление за битови нужди на твърди и течни горива, за основен източник на замърсяването на атмосферния въздух се посочва именно автомобилният транспорт", обясниха от ведомство.

Столичната община планира да намали трафика в центъра като увеличава пешеходните зони и затрудни преминаването с кола през тази част на града. Така от местната администрация се надяват шофьорите да търсят алтернативни начини за преминаване от източните към западните квартали и обратно, повече хора да ползват градски транспорт, а придвижването в центъра да става пеша или с колело.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?